ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ

3Λίγοι θα διαφωνήσουν με την άποψη ότι παρά την τεράστια πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας, ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει αναλφάβητο. Αυτό αποτελεί ένα αγκάθι στην πρόοδο του πολιτισμού και στη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Αναζητώντας τα αίτια θα λέγαμε ότι τα παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες πολλές φορές αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία και να παρατήσουν ή να μην ξεκινήσουν καθόλου το σχολείο, με αποτέλεσμα να μένουν αναλφάβητα. Ακόμη, η έλλειψη σχολείων μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα, αφού το Κράτος συχνά αδιαφορεί για την εκπαίδευση στις απομακρυσμένες περιοχές και στερεί από τα παιδιά το βασικό δικαίωμα της μόρφωσης.
Ο πόλεμος μπορεί πολλές φορές να αποτελέσει αιτία του αναλφαβητισμού, αφού οι άνθρωποι σε τέτοιες καταστάσεις έχουν σαν κύριο μέλημα την επιβίωση και όχι την μόρφωση τους. Επιπλέον, τα πολιτικά συμφέροντα διαδραματίζουν συχνά σημαντικό ρόλο στα ποσοστά αναλφαβητισμού μιας χώρας. Αυτό συμβαίνει, διότι η πολιτική χειραγώγηση και εκμετάλλευση επιβάλλονται ευκολότερα σε αναλφάβητους πολίτες, που δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν την άποψη τους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, έτσι υπονομεύεται η έννοια της Δημοκρατίας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η οικογένεια ασκεί μεγάλη επιρροή στην εκπαίδευση των παιδιών. Παιδιά με γονείς που αδιαφορούν για τη μόρφωση τους είναι πιο πιθανό να παρατήσουν το σχολείο, ενώ βλέπουμε ότι τα παιδιά αναλφάβητων γονιών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν αμόρφωτα.
Καταλήγοντας, συμπεραίνουμε ότι οι αιτίες του αναλφαβητισμού, που μαστίζει την κοινωνία μας από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι σήμερα, είναι αναρίθμητες. Όμως, αν επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων και η ενεργοποίηση των οργανισμών που ασχολούνται με αυτό το θέμα, τότε θα γίνει δυνατή η καταπολέμηση του τεράστιου αυτού προβλήματος.
Ειρήνη Παπαπαύλου

Σχολιάστε

Top