ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ο αθλητισμός είναι ίσως ο βασικός τρόπος διαφυγής ενός παιδιού από τη δύσκολη καθημερινότητα του. Κι αυτό γιατί το παιδί μέσω του αθλητισμού διδάσκεται στοιχειώδεις κοινωνικές αρχές. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο, πλέον, το φαινόμενο πολλά παιδιά να εγκαταλείπουν το άθλημα που έχουν επιλέξει. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να γίνουν αντιληπτοί από γονείς και προπονητές οι λόγοι που τα παιδιά παραιτούνται από το άθλημα τους και να δοθούν οι αναγκαίοι τρόποι αντιμετώπισης.

Αρχικά ένας από τους παράγοντες που ωθούν τους μικρούς μας αθλητές στην παραίτηση από το άθλημα τους είναι η διασκέδαση. Τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν να αθλούνται όχι για να γίνουν απαραίτητα πρωταθλητές αλλά για να διασκεδάσουν. Αν τα παιδιά δε διασκεδάζουν μέσα από τον αθλητισμό τότε είναι βέβαιο πως θα φύγουν, ανεξάρτητα από το πόσο ταλαντούχα είναι ή πόσο καλοί είναι οι προπονητές τους. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν αυξάνονται και οι απαιτήσεις των προπονητών τους. Τα μικρά παιδιά αδυνατώντας να αντέξουν αυτή την πίεση καταφεύγουν στην παραίτηση. Οι προπονητές θα μπορούσαν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα κάνοντας την προπόνηση πιο διασκεδαστική- αν δεν είναι βέβαια. Έτσι τα παιδιά θα προσπαθούσαν ακόμη πιο σκληρά και θα είχαν καλύτερη επίδοση.

Το άγχος αποδεικνύεται αρνητικός παράγοντας και στον αθλητισμό. Τα παιδιά λόγω των αυξημένων απαιτήσεων αισθάνονται διαρκώς το άγχος του λάθους και αυτό είναι που τα κρατάει μακριά από το άθλημα. Δεν είναι τυχαίο που οι καλύτεροι αθλητές δημιουργούνται σε περιβάλλοντα όπου η αποτυχία δεν συνεπάγεται τιμωρία, αλλά θεωρείται απαραίτητη στη ζωή ενός αθλητή. Οι γονείς από τη μεριά τους θα ήταν ωφέλιμο να μην κατακρίνουν το παιδί σε τυχόν του λάθος, αλλά να το ενθαρρύνουν και να το στηρίζουν σε κάθε του προσπάθεια. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί δεν θα έχει το φόβο της αποτυχίας και θα επιδίδεται σε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ο επόμενος παράγοντας αφορά τα παιδιά που έχουν επιλέξει ομαδικά αθλήματα. Πολλοί νεαροί αθλητές εγκαταλείπουν το άθλημα τους εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στο σύλλογο στον οποίο αγωνίζονται. Είναι απολύτως φυσιολογικό παραδείγματος χάρη, όταν ένα παιδί δεν επιλέγεται από τον προπονητή του να παίξει στους αγώνες, εκείνο να μην επιθυμεί πλέον να αποτελεί μέλος αυτής της ομάδας. Επιπλέον όταν ένα παιδί αισθάνεται πως προσβάλλεται από τον προπονητή του και αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σίγουρα θα επιθυμεί την αποχώρηση του από αυτή την ομάδα. Λύση στο ζήτημα αυτό μπορούν αν τη δώσουν οι γονείς. Ειδικότερα με διαρκή επικοινωνία με τον προπονητή και το παιδί θα μπορούν να διαπιστώσουν αν το παιδί είναι ευχαριστημένο και αν δεν είναι… Μην το σκέφτεστε. Αλλάξτε ομάδα!!!

Συνοψίζοντας υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ωθούν τα παιδιά μακριά από τον αθλητισμό. Παρόλα αυτά είναι αναγκαίο τα μικρά παιδιά να μείνουν στον χώρο του αθλητισμού λόγω των πολλαπλών οφελών του αθλητισμού για τους νεαρούς αθλητές. Με την ταυτόχρονη προσπάθεια γονέων και προπονητών είναι βέβαιο πως θα επιτευχθεί ο ένας και μοναδικός στόχος: ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ!

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΙΤΣΙΟΣ

Σχολιάστε

Top