Υπάρχει πράγματι Δημοκρατία;

uio

Υπάρχει πράγματι Δημοκρατία; Ποιος θα τολμούσε άραγε να θέσει αυτό το ερώτημα, και μάλιστα στη χώρα μας, η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε το λίκνο της Δημοκρατίας; Ποιος θα είχε το θάρρος να θέσει αυτό το ερώτημα στους σύγχρονους ηγέτες που καυχώνται ότι κυβερνούν δημοκρατικά; Κι όμως, η ερώτηση αυτή ταλανίζει σήμερα όλο και περισσότερους, και αναμφισβήτητα χρήζει απάντησης.

Υπάρχει πράγματι Δημοκρατία, όταν ο λαός αισθάνεται ότι δεν εκπροσωπείται από τους πολιτικούς που ο ίδιος μάλιστα έχει επιλέξει; Σίγουρα, πρέπει να αναθεωρήσουμε τη Δημοκρατία μας όταν βλέπουμε πως η μεν πλειοψηφία των βουλευτών τάσσεται υπέρ ενός μέτρου, ενώ συγχρόνως η πλειοψηφία του λαού αντιτίθεται. Πρέπει να προβληματιστούμε όταν, ενώ οι άρχοντες τηρούν πιστά τους νόμους, ο λαός διαδηλώνει απαιτώντας «Δημοκρατία».

Υπάρχει πράγματι Δημοκρατία, όταν ένας απλός πολίτης δεν δύναται να διεκδικήσει κάποιο αξίωμα; Η διεκδίκηση κάποιου από αυτά, άρα και η συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία, προϋποθέτει τη διάθεση πολλών χιλιάδων ευρώ, τα οποία ένας ηλεκτρολόγος, ένας επιχειρηματίας, ένας δάσκαλος, δηλαδή οι απλοί πολίτες εν γένει, δεν μπορούν να βρουν. Ως αποτέλεσμα, τα πολιτικά αξιώματα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους πλουσιότερους, και ο αγώνας για τη διεκδίκησή τους εξαρτάται πλέον άμεσα από τα χρήματα που είναι διατεθειμένος να δαπανήσει ο κάθε υποψήφιος. Μάλιστα, αυτό έχει εξελιχθεί, και δεν αποτελεί λεκτική υπερβολή, σε παθογένεια του πολιτεύματός μας, αφού οι πολιτικές προσωπικότητες του τόπου μας δεν ανανεώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων εκλογών, σύμφωνα με τα οποία οι νέοι βουλευτές ήταν μόνο δεκατέσσερεις. Τι θα διαπίστωνε άραγε ο αρχαίος Αθηναίος πολιτικός και σύμβολο της Δημοκρατίας, Περικλής ο Ξανθίππου ο Χολαργεύς; Μα φυσικά, ολιγαρχία!

Υπάρχει πράγματι Δημοκρατία, όταν οι πολίτες παραπληροφορούνται συστηματικά και τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς γίνονται έρμαιο στα χέρια των εκάστοτε πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων; Στις ημέρες μας, η παραπληροφόρηση ως φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ οι ψευδείς ειδήσεις (τα γνωστά σε όλους «fake news») και τα κάθε είδους τεχνάσματα με στόχο την απόσπαση της προσοχής μας αυξάνονται καθημερινά. Επομένως, εφόσον δεχόμαστε την ενημέρωση ως στυλοβάτη της Δημοκρατίας, και μάλιστα ως «τέταρτη εξουσία», η ελλιπής ενημέρωση, η ενημέρωση που υπηρετεί συμφέροντα και η ενημέρωση που δεν αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα, τραυματίζει και υπονομεύει τη Δημοκρατία. Ως συνέπεια, οι πολίτες λαμβάνουν εσφαλμένες αποφάσεις, εμπιστεύονται επικίνδυνους πολιτικούς και ιδέες, όντας υποχείρια των κάθε είδους συμφερόντων. Δηλαδή; Τυραννία!

Άρα, υπάρχει πράγματι Δημοκρατία ή υπάρχει μια επίφαση Δημοκρατίας; Εξουσιάζει ο λαός ή οι «ολίγοι» και τα συμφέροντα; Όσο κι αν φαντάζει παράξενο, την εξουσία του ο «δήμος» την παραχώρησε εθελουσίως και την υπονόμευσε ο ίδιος. Ωστόσο, αυτή βρίσκεται ακόμη στα χέρια του, διότι η Δημοκρατία, όπως την οραματίστηκε ο Εφιάλτης και ο Περικλής, και όπως την όρισε ο Αβραάμ Λίνκολν, «είναι η κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό». Και όπως προσθέτω εγώ, βρίσκεται μέσα μας και πηγάζει από την ψυχή μας.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σχολιάστε

Top