Αθλητισμός , μια διαχρονική αξία

tselepiΟ πρωταθλητισμός θέλει θυσίες… ειδικά για έναν έφηβο η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό σε πρωταθλητικό επίπεδο τον φέρνει καθημερινά αντιμέτωπο με το απαιτητικό πρόγραμμα των προπονήσεων και το σχολειό. Ο μαθητής καλείται να ανταπεξέλθει στον ρολό του μαθητή και του αθλητή , έχοντας λιγότερο ελεύθερο χρόνο σε σχέση με ένα μέσο έφηβο. Παρόλα αυτά, αξίζει αυτή η κούραση , ο κόπος και όλες οι θυσίες που είναι διατεθειμένος  να κάνει καθώς ουκ ολίγα είναι τα οφέλη του αθλητισμού τόσο για τους νέους όσο και για τον άνθρωπο.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είτε αφορά κάποιο ομαδικό είτε κάποιο ατομικό άθλημα ωφελεί το άτομο σε μεγάλο βαθμό, αφού λειτουργεί ευεργετικά τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική του υγεία. Η συστηματική άθληση καθιστά εφικτή τη διαμόρφωση και διατήρηση ενός αρμονικού και καλοσχηματισμένου σώματος, προσφέροντας παράλληλα ευεργετική επίδραση στην υγεία του. Παράλληλα, σε πνευματικό επίπεδο το άτομο ενισχύει την αντίληψη και την κρίση του, εφόσον κάθε άθλημα απαιτεί από το άτομο να κατανοεί τους αναγκαίους κανόνες, να τους εφαρμόζει κάθε φορά, αλλά και να επιχειρεί το ξεπέρασμα τυχόν δυσκολιών κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή της αγωνιστικής περιόδου. Κυρίως τα ομαδικά αθλήματα ωθούν το άτομο σε διαδικασίες αυτοσχεδιασμού και επινοητικότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή απόδοση που θα οδηγήσει την νίκη των αντιπάλων.

Πέρα από αυτό, μέσα τον αθλητισμό το άτομο λαμβάνει και ψυχικά οφέλη. Το άτομο έχει την ευκαιρία μέσω του αθλητισμού να επιτύχει μια ουσιαστική και γόνιμη εκτόνωση των προβληματισμών και των εντάσεων της καθημερινότητας. Ειδικά για τους νέους, αποβάλλεται το άγχος που δημιουργείται από την προσπάθειά του να επιτύχει τους Ενώ, η προερχόμενη από την άθληση βιοχημική ανταπόκριση του σώματος και του εγκεφάλου, του χαρίζει ευδιαθεσία, ενέργεια και καθαρότητα σκέψης. Ο αθλητισμός λειτουργεί, άλλωστε, ως πηγή εμπειριών, επιτεύξεων, αλλά και καθημερινών στιγμών εκτόνωσης ή ευχαρίστησης, γεγονός που τον καθιστά σημαντικό αντίβαρο απέναντι σ’ εκείνες τις ψυχοφθόρες καταστάσεις που βιώνει το άτομο στον εργασιακό και κοινωνικό του βίο.

Τέλος, διαμορφώνει την ηθική του ατόμου. Το άτομο μυείται στην αξία της προσωπικής προσπάθειας και μαθαίνει να εκτιμά τα οφέλη που προκύπτουν από τη συστηματική και κοπιώδη ενασχόληση μ’ ένα αντικείμενο. Η ικανοποίηση που λαμβάνει από την επίγνωση ότι σημειώνει σημαντικές επιδόσεις σ’ ένα άθλημα, αλλά και οι αλλαγές που βλέπει στη σωματική του διάπλαση, του διδάσκουν πως η επίμοχθη προσπάθεια ανταμείβεται με επιτεύγματα και οφέλη που δεν είναι προσιτά με άλλο τρόπο. Αν, μάλιστα, το άτομο συμμετέχει σε κάποιο ομαδικό άθλημα μαθαίνει να συνεργάζεται αρμονικά με τους συναθλητές τους. Ο χώρος του αθλητισμού προσφέρει ιδανικά πρότυπα για τους νέους, καθώς τους ωθεί σε μια δημιουργική ενασχόληση, σε μια γόνιμη αφοσίωση και προσπάθεια, αλλά και στη διεκδίκηση διαρκώς υψηλότερων επιδόσεων. Ο αθλητισμός, μάλιστα, οδηγεί στην ανάπτυξη και την εδραίωση ενός ουσιαστικού σεβασμού για τους άλλους ανθρώπους, χωρίς αυτός ο σεβασμός να γνωρίζει σύνορα, εθνικότητες ή άλλες διακρίσεις.

Συμπεραίνοντας από τα παραπάνω διαπιστώνουμε πως τα οφέλη του αθλητισμού αναμφισβήτητα συμβάλλουν τόσο στην διαμόρφωσης ενός υγιούς σώματος καθώς και μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας , όπως λένε και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι : «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ », δηλαδή η υγιής σκέψη προέρχεται από ένα υγιές σώμα.

ΤΖΕΛΕΠΗ ΑΝΝΑ

 

Σχολιάστε

Top