Διαδίκτυο με μέτρο…

imgres

Το διαδίκτυο εμφανίστηκε πριν λίγα χρόνια και αμέσως έκανε τη δική του επανάσταση και εισέβαλε στη ζωή των ανθρώπων. Κατάφερε να δώσει πολλές νέες δυνατότητες και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μικρών, μεγάλων και ιδιαίτερα των νέων. Οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρονται μέσω του διαδικτύου έχουν κατακτήσει σχεδόν όλη τη νεανική κοινότητα. Ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους, γι’αυτό θα πρέπει όλοι να το αντιμετωπίζουν υπεύθυνα.

 Οι ιστότοποι αυτοί δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα τεράστιο εύρος παιχνιδιών. Κάθε παιδί ή έφηβος καθημερινά έχει την ανάγκη να ‘’ξεσκάσει’’ από το γρήγορο ρυθμό της καθημερινότητας και το διάβασμα, να διασκεδάσει και να χαλαρώσει. Έτσι μέσω των ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης έχει τη δυνατότητα να παίξει διάφορα ευχάριστα παιχνίδια εύκολα, γρήγορα, από το σπίτι του,χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη σκέψη και ψυχολογική κούραση. Ως συνέπεια, η πλειοψηφία των νέων,ξεκινώντας ήδη από τα πολύ μικρά παιδιά, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως ένα τρόπο διασκέδασης.

 Μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι εφικτή η εποκοινωνία με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα τους είναι οτι επιτρέπουν στο χρήστη να επικοινωνεί με οποιονδήποτε από κάθε μέρος του κόσμου, να γνωρίζει καινούργια άτομα και να μιλά κάθε στιγμή, δωρεάν, χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο με τους φίλους του.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του
Facebook.

Έχει παρατηρηθεί πως ένα μεγάλο μέρος των νέων έχουν το δικό τους ‘προφίλ’ σε αυτήν την ιστοσελίδα. Πολλά παιδία υποστηρίζουν ότι μέσω τέτοιων ιστοσελίδων όπως το Facebook ή οποιοδήποτε άλλου ιστοχώρου κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μιλούν και να συζητούν με την παρέα τους ανά πάσα στιγμή και ειδικά τις καθημερινές, που ο χρόνος είναι περιορισμένος για εξόδους. Επιπλέον, αναφέρουν πως μπορούν να ενημερώνονται για διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν, να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Για μερικά παιδιά ακόμα, τα οποία είανι πιο εσωστρεφή και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, αποτελούν μια έξοδο διαφυγής. Εκεί αισθάνονται πως ανήκουν σε ένα σύνολο, έχουν μια ταυτότητα και γι΄ αυτό νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

          Είναι φανερό λοιπόν πως το διαδίκτυο μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, συντελεί στην ψυχαγωγία και ευδαιμονία του ανθρώπου. Ωστόσο η χρήση του διαδικτύου επιφέρει πολλές φορές διάφορα προβλήματα.

          Ακόμα το διαδίκτυο προκάλεσε προβλήματα στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα το πιο σημαντικό είναι η εμφάνιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το ηλεκτρονικό έγκλημα που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, προτιμάται ιδιαίτερα από τους δράστες, γιατί είναι γρήγορο, εύκολο αλλά και δύσκολο να εντοπιστεί ο ένοχος. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα περιστατικά που έχουν ακουστεί για κλοπές τραπεζικών λογαριασμών , βιασμών μικρών κοριτσιών από ανθρώπους που γνώρισαν διαδικτυακά ή ακόμα και αυτοκτονίες που συντονίστηκαν και διαπράχθηκαν ‘online’. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. Μέσω του διαδικτύου λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα αυστηρού και στενού ελέγχου των εργαζομένων. Πολλές φορές βέβαια τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι προσωπικά και απόρρητα ή αυτά τα καταγεγραμμένα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν εναντίον του ατόμου αυτού τα παραποιήσουν.

          Ωστόσο το διαδίκτυο φέρει αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία του κράτους. Αρχικά με τη συνεχή εξέλιξη και χρήση του διαδικτύου έχει αναπτυχθεί σημαντικά η ηλεκτρονική αγορά, λόγω των χαμηλών τιμών αλλά και της βελτιωμένης ποιότητας των προϊόντων σε σχέση με τα προσφερόμενα στα μαγαζιά. Έτσι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην ηλεκτρονική αγορά ,πράγμα που σηματοδοτεί το κλείσιμο διαφόρων επιχειρήσεων, αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους άνεργους. Επιπλέον, με τη χρήση του διαδικτύου ο καθένας μπορεί να ενημερώνεται και να αντλεί πληροφορίες για οτιδήποτε. Έτσι, λοιπόν, οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, στην προσπάθειά τους να εκσυγχρονίσουν και να ανταγωνιστούν άλλες επιχειρήσεις, σπαταλούσαν πολύ μεγάλα ποσά για να αγοράσουν νέα εργαλεία και να καταρτήσουν το προσωπικό τους.

          Συνεπώς, συμπεραίνουμε πως το διαδίκτυο και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη, εξέλιξη της κοινωνίας, και προσελκύσει μεγάλο μέρος της νεανικής κοινότητας. Ωστόσο, παρά τη βοήθεια που προσφέρει, μπρορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Γι’αυτό καλό θα ήταν η χρήση του διαδικτύου να γίνεται πάντα με σύνεση, προσοχή και όχι παρορμητισμό.

 

ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥ

Σχολιάστε

Top