Επιλογή επαγγέλματος… μία από τις κρισιμότερες αποφάσεις στη ζωή μας

9Είναι γνωστό ότι η σωστή επιλογή επαγγέλματος αποτελεί σπουδαίο κομμάτι της ζωής ενός ανθρώπου, κλειδί για μια καλύτερη διαβίωση, αφού στη σύγχρονη εποχή σημασία δεν έχει μόνο το ζην, αλλά και το εύ ζην. Οι νέοι συγκεκριμένα καλούνται να καθορίσουν το μέλλον τους, επιλέγοντας τον κατάλληλο για τους ίδιους επαγγελματικό προσανατολισμό που θα τους ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Η εργασία λοιπόν κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή του ατόμου. Υπάρχει πληθώρα παραγόντων οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν ώστε τελικά ο νέος να οδηγηθεί στην ορθότερη απόφαση.

Αρχικά, καθοριστικός παράγοντα θεωρείται η οικονομική ευημερία και αυτοτέλεια που προσφέρει το επάγγελμα που έχει επιλεγεί. Πρέπει μέσω του επαγγέλματος να μπορείς να παρέχεις στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου τα απαραίτητα και να ζεις αξιοπρεπώς. Ακόμα, το επάγγελμα παρέχει την ευκαιρία για κοινωνική καταξίωση και ηθική ικανοποίηση. Σκέψου επίσης ότι μόνο όταν νιώθεις πραγματικά ευχαριστημένος με την απασχόλησή σου μπορείς να αποδίδεις αποτελεσματικά, πράγμα που θα σε ωθήσει στο να προσπαθείς συνεχώς να εξελίσσεσαι και θα διατηρήσεις έτσι ζωντανό το ενδιαφέρον για την εργασία σου. Ουσιαστικά το επάγγελμα αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα ενώ διαμορφώνει τη ζωή σου, αφού σε επηρεάζει τόσο έμμεσα όσο και άμεσα, άμεσα καλύπτοντας βασικές βιοποριστικές σου ανάγκες και έμμεσα επειδή επηρεάζει τη συμπεριφορά και τη ψυχολογική σου κατάσταση, διαμορφώνοντας τελικά τον εσωτερικό σου κόσμο.

Εντούτοις, για την σωστή επιλογή επαγγέλματος υπάρχουν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να συνυπολογιστούν. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος με τον οποίον θα ασχοληθείς θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ψυχοσύνθεσή σου, στις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα σου, όπως επίσης και στις δυνατότητές σου. Εξ’ άλλου σκέψου ότι αποτελείς ξεχωριστό, μοναδικό και ανεπανάληπτο ον και είναι μάταιο να μην αξιοποιήσεις πλήρως τις ικανότητές σου και να προσαρμοστείς σε κάτι που δεν σου ταιριάζει. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επιλέξεις νηφάλια χωρίς να επηρεαστείς από τον κοινωνικό σου περίγυρο ή τις παγιωμένες αντιλήψεις που θέλουν ορισμένα επαγγέλματα κατώτερα από άλλα. Οφείλεις επίσης να ενημερωθείς για τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης ώστε να επιλέξεις ένα επάγγελμα με άμεση και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και μια ικανοποιητική αμοιβή. Απαραίτητο κριτήριο, τέλος, για μια σωστή επαγγελματική κατάρτιση είναι η διαμόρφωση μιας υπεύθυνης και ώριμης προσωπικότητας που με αυτογνωσία θα προβεί σε συνετές και ελεύθερες επιλογές.

 Συνοψίζοντας, η επαγγελματική κατάρτιση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ατόμου. Άλλωστε, τι είναι το επάγγελμα; Είναι μία επιλογή καθαρά δική σου που δεν πρέπει να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από άλλους παράγοντες, αλλά να στρέφεται κυρίως προς τα ενδιαφέροντά σου, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σου. Ο John Lennon στην έκθεσή του με θέμα το επάγγελμα που επιθυμεί να ακολουθήσει απάντησε <ευτυχισμένος> και όταν του είπαν ότι δεν είχε καταλάβει το θέμα τους, τους αποκρίθηκε ότι εκείνοι δεν είχαν καταλάβει το νόημα της ζωής. Το σπουδαιότερο λοιπόν είναι να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις. Μόνο τότε θα βρίσκεσαι σε αρμονία με τον εαυτό σου και θα διακατέχεσαι από ένα αίσθημα ικανοποίησης και εσωτερικής πληρότητας.

 

της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΚΑΛΟΥ

Σχολιάστε

Top