ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

14

Όταν μιλάμε για ισότητα των δύο φύλων δεν εννοούμε την ταύτισή τους, αλλά την επίδειξη σεβασμού, αναγνώρισης και την παροχή ίσων ευκαιριών και στα δύο φύλα. Αυτό αντιπροσωπεύει ο φεμινισμός, μια φιλοσοφική και κοινωνιολογική θεωρία που αποδέχεται την ισότητα των δύο φύλων και υποστηρίζει την χειραφέτηση της γυναίκας και την εξίσωσή της με τον άνδρα σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πνευματικό επίπεδο.

Λόγω του γυναικείου αυτού κινήματος, οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κι έτσι αυτή τους η συμμετοχή στην κοινωνική και δημόσια δράση απέδειξε την ισοτιμία της με τον άνδρα. Επιπλέον, καταργήθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές σε γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα, η γυναίκα απέκτησε ισότιμη εκπαίδευση με τον άνδρα σε όλες τις βαθμίδες και καθιερώθηκε (κυρίως στο δημόσιο τομέα) ίση αμοιβή μεταξύ άνδρα και γυναίκας για ίση προσφορά εργασίας. Ακόμη, αναθεωρήθηκε το οικογενειακό δίκαιο, καταργήθηκε ο θεσμός της προίκας και η γυναίκα απέκτησε το δικαίωμα να διατηρεί το επίθετό της.

 
Ωστόσο, στις υπανάπτυκτες χώρες η γυναίκα δε συμμετέχει στην πολιτική ζωή, δεν προστατεύεται νομικά, ταπεινώνεται χωρίς όρια και δεν έχει ίσες ευκαιρίες με τον άνδρα. Γενικά λοιπόν, θα πρέπει να γίνει ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας για να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που μειώνουν τη γυναίκα και να καλλιεργηθεί το πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας, έτσι ώστε να αναπτυχθεί πνεύμα κριτικό και απροκατάληπτο. Επίσης, απαραίτητη είναι και η αλλαγή νοοτροπίας των ανδρών. Θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να μειώνουν τη γυναίκα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μια ανύπαρκτη αδυναμία της.

15

Όμως, και οι ίδιες οι γυναίκες με τις ενέργειές τους πρέπει να καταξιώνουν την προσωπικότητα τους και να υιοθετούν μια ενεργητική και διεκδικητική στάση σε όλα τα επίπεδα. Η υπευθυνότητα και η συνεχής δράση τους θα αποσπάσουν σεβασμό από όλους, αφού πρώτα, βέβαια, η ίδια σέβεται τον εαυτό της. Οι γυναίκες οφείλουν, επίσης, να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας για ισότητα πρέπει να κινείται μέσα σε όρια, διότι συχνά με το πρόσχημα της ισότητας οι γυναίκες φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα θεωρούν τον άνδρα αντίπαλο και ανταγωνιστή.

Χόρμπα Χριστίνα

Σχολιάστε

Top