Κοινωνική ευθύνη

Είναι γεγονός λοιπόν πως η κοινωνική ευθύνη και η επί του θέματος ευαισθητοποίηση των νέων έγκειται στα πλαίσια του ανύπαρκτου. Ρίζα του φαινομένου αποτελεί η αναπαραγωγή λανθασμένων , ατομικιστικών και εγωκεντρικών προτύπων από την οικογένεια και το σχολείο. Μολοταύτα, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα πραγματωθεί η παιδαγωγική αποστολή των φορέων, δίχως να παραβλέπονται οι συνέπειες αυτού του φαινομένου για χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα η οικογένεια, ως πρώτος φορέας κοινωνικοποίησης καταλαμβάνει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη συμπεριφορά που έχουν ενστερνιστεί οι νέοι. Η αντίληψη, απαρχαιομένων δεδομένων , του οικογενειακού περιβάλλοντος ότι οφείλει να αναθρέψει το παιδί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχει συνυφαστει με την θεωρία ότι είναι αναγκαία η εκπλήρωση κάθε επιθυμίας του. Απότοκο αυτού, δεν τίθενται όρια στο νέο μέλος, μεγαλώνοντας στο προστατευμένο περιβάλλον του, χωρίς υποχρεώσεις αλλά μόνο με δικαιώματα.

Από την άλλη πλευρά, το σχολείο, αν και πολυπληθές συμπληρώνει και αισθητοποιεί αυτή την νοοτροπία. Το εκπαιδευτικό σύστημα κηρύσσει και διδάσκει για την αλληλεγγύη και την συλλογικότητα, την ίδια στιγμή που το ίδιο προωθεί και εδραιώνει την ατομικότητα. Ένας μαθητής μόνος του διαβάζει, μόνος του εξετάζεται, μόνος του σκέφτεται και λύνει. Αποτέλεσμα, ο νέος υιοθετεί εμπειρικά τον ατομικισμό και σύμφωνα με αυτό το πρότυπο πορεύεται και στη ζωή του.

Ως απόρροια των προαναφερθέντων , το άτομο απομονώνεται από το κοινωνικό περίγυρο, αδυνατώντας να κατανοήσει τους κανόνες κοινωνικής συμβίωσης. Οι σχέσεις, έτσι κλονίζονται και καταλήγουν ιδιοτελείς, χωρίς ειλικρίνεια και εσωτερίκευση των συναισθημάτων. Ακόμα, η κριτική σκέψη αμβλύνεται, ή δεν καλλιεργείται ποτέ, με αποτέλεσμα την άκριτη αποδοχή οποιουδήποτε ερεθίσματος και συμπεριφοράς. Ωστόσο το μείζονος σημασίας αποτέλεσμα είναι η κοινωνική στασιμότητα. Οι νέοι παθητικοποιούνται και αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα ανήμποροι να λάβουν θέση απέναντι σε κοινωνικές μάστιγες.

Από όσα διατυπώθηκαν παραπάνω, συνάγεται το συμπέρασμα πώς η αλλαγή πλεύσης της σκέψης των φορέων κοινωνικοποίησης θα διορθώσουν το πρόβλημα. Η οικογένεια κρίνεται θεμιτό να εμφυσήσει στο νέο αξίες όπως η διεκδίκηση των δικαιωμάτων αλλά και η συνεπεία τήρησης των υποχρεώσεων. Το σχολείο εξίσου είναι αναγκαίο να προετοιμάσει τον μαθητή για την κοινωνία, ενημερώνοντάς τον από την παιδική ηλικία για τα φαινόμενα παθογένειας, τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και προωθώντας την αλληλεγγύη και την ομαδικότητα. Η κοινωνική ευθύνη αποτελεί το θεμέλιο εξέλιξης της ανθρωπότητας και έχει τη δυνατότητα να υπάρχει εάν όλοι από τη θέση μας συμβάλλουμε σε αυτή.

Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Σχολιάστε

Top