Μέσα μαζικής ενημέρωσης… ή παραπλάνησης;

17Στην εποχή μας οι ρυθμοί ζωής έχουν αυξηθεί ταχύτατα και η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει ανάλογη πρόοδο. Συνεχώς δημιουργούνται νέες τεχνολογίες και ανακαλύπτονται νέα μέσα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να επικοινωνούν και να ενημερώνονται με ευκολία και ταχύτητα. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι «ουδέν καλόν αμιγές κακού».

Αρχικά, έχουν αυξηθεί τα μέσα πληροφόρησης. Οι πληροφορίες περικλείουν διαρκώς τον σύγχρονο άνθρωπο και του «επιτίθενται» ανελέητα, χωρίς σταματημό. Ο βομβαρδισμός αυτός από νέες ιδέες και απόψεις οδηγεί το κάθε άτομο στη παθητική αφομοίωση της πληροφορίας. Ασθενεί δηλαδή η κριτική του ικανότητα και δεν είναι δε θέση να επεξεργαστεί τα μηνύματα που δέχεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται εύκολα από τα όσα συμβαίνουν και να γίνεται φερέφωνο αυτών που ασκούν την εξουσία.

Επιπλέον, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο στην εποχή μας να εξευτελίζεται το γεγονός και τα βαθύτερα αίτιά του, δηλαδή πολλές φορές να αποσιωποιείται και να παραποιείται η αλήθεια. Οι δημοσιογράφοι υποκινούνται από προσωπικά συμφέροντα και καταπατούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και κατά συνέπεια τα δικαιώματα των αναγνωστών. Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας υποβαθμίζουν την ποιότητα της είδησης με σκοπό το κέρδος και παραπληροφορούν το κοινό, ώστε να ελέγχουν και να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Στη συνέχεια, είναι γνωστό ότι στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία όλοι επιζητούν το κέρδος. Έτσι και οι δημοσιογράφοι καταγράφουν ό,τι θα αποφέρει χρήματα και δύναμη. Εμπορευματοποιούν την ιδιωτική ζωή και εισβάλλουν στον προσωπικό χώρο των ανθρώπων καταπατώντας ουσιώδη δικαιώματα. Μέσω του «κίτρινου τύπου» σχολιάζουν κάθε είδους γεγονός και δημιουργούν σκάνδαλα «από το πουθενά». Με τη χρήση διαφημίσεων ωθούν τους πολίτες στην υπερκατανάλωση, αφού τους προβάλλουν διαρκώς έναν υλιστικό τρόπο ζωής και τονίζουν την αναγκαιότητα των υλικών αγαθών.

Αυτές οι αρνητικές όψεις των σύγχρονων μέσων υποβαθμίζουν το πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων και αλλοιώνουν τον πολιτισμό του κάθε λαού. Με τη μείωση της αρθρογραφίας και την έλλειψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπομπών αυξάνονται οι καταχρήσεις της εικόνας και των εκπομπών στις οποίες προβάλλονται ανούσια γεγονότα. Επιπλέον, με τη χρήση του διαδικτύου ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσει τη γνώμη του, η οποία πολλές φορές, αν και λανθασμένη, εξαπλώνεται και υιοθετείται από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Παρόλα αυτά, η δημοσιογραφία και γενικότερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, έχουν και θετικές επιδράσεις. Συμβάλλουν στην καλλιέργεια του πνεύματος και την εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού οι πολίτες ενημερώνονται ορθά και αντικειμενικά για τα γεγονότα.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι στην εποχή μας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αναπτύξει πολλές αρνητικές πλευρές. Είναι ανάγκη να τις περιορίσουμε, μέσω της μόρφωσης τόσο των ανθρώπων όσο και των δημοσιογράφων, ώστε η κατάσταση αυτή να αλλάξει.

Κατερίνα Παϊσίου

Σχολιάστε

Top