Ρομπότ-βοηθοί της τρίτης ηλικίας

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Δυτικού κόσμου ανήκουν στην τρίτη ηλικία. Με τη σωστή υποστήριξη οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να ζήσουν περισσότερο, πιο υγιείς και με περισσότερη ανεξαρτησία. Μια καινοτομία που βοηθά σ΄αυτό είναι τα ρομπότ της τρίτης ηλικίας, τα οποία επιτελούν ακριβώς αυτό το έργο: οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους να μη χρειάζεται να μπουν σε κάποια ειδική μονάδα φροντίδας μόλις εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας. Αυτά τα «έξυπνα» ρομπότ θα κρατούν τους ηλικιωμένους σε νοητική εγρήγορση, θα τους θυμίζουν πού έχουν βάλει τα πράγματά τους και θα τους βοηθούν να ασκούν διαρκώς το μυαλό τους.

Αυτού του είδους τα ρομπότ βρίσκονται ακόμα σε φάση δοκιμής, στο εξωτερικό. Στο μέλλον θα έχουν εξελιχθεί περισσότερο, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων. Μακροπρόθεσμα προβλέπεται να μειώσουν τις δαπάνες των συστημάτων υγείας, αφού, όταν μειωθεί η τιμή τους και είναι έτοιμα να διατεθούν εμπορικά, η χρήση τους θα στοιχίζει λιγότερο από την περίθαλψη σε οίκους ευγηρίας.

Η λειτουργία τους βασίζεται σε αισθητήρες θερμότητας που αντιλαμβάνονται κινήσεις και αναγνωρίζουν φωνητικές εντολές. Οι αλγόριθμοι έχουν τη δυνατότητα και να αναλύουν τις εκφράσεις του προσώπου, ώστε το μηχάνημα να συμπεραίνει σε ποια συναισθηματική κατάσταση βρίσκεται ο χρήστης του και να δρα αναλόγως. Του θυμίζει να πάρει τα φάρμακά του, να φάει το φαγητό του, του κρατάει συντροφιά, επιβλέπει τις ζωτικές λειτουργίες και τις συνήθειες του ύπνου και γενικά τον κρατά ενεργό και ανεξάρτητο. Τέλος, βοηθούν όσους δεν έχουν άνεση με την τεχνολογία και θέλουν να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς.

Συμπερασματικά, τα «έξυπνα» ρομπότ αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ενεργό ρόλο στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, με ευεργετικές συνέπειες για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα και όχι μόνο!

robot

Διονύσης Γάκης

                                                                                                                                                                                                                                              Βασίλης Ασημακόπουλος

Σχολιάστε

Top