Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε το  2003 και διαθέτει τα τμήματα  Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών,  η εκπαιδευτική λειτουργία των οποίων  άρχισε από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004, καθώς και το Τμήμα Φιλολογίας, που ξεκίνησε το  2005-2006 και εδρεύει στην Καλαμάτα.

Στεγάζεται στα κτήρια του πρώην 9ου Συντάγματος Πεζικού στο παλαιό Στρατόπεδο της Καλαμάτας. Τα δύο παραδοσιακά κτίρια, χτισμένα στα τέλη του 19ου αιώνα, μετατράπηκαν σε χώρους διδασκαλίας και διοίκησης και εφοδιάστηκαν με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Εικόνα2

To τμήμα Φιλολογίας παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών στους φοιτητές του, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, στον τομέα της θεωρητικής κατάρτισης, αλλά και σε σημαντικούς τομείς της πρακτικής άσκησης και της ερευνητικής εξειδίκευσης .Οι δραστηριότητες του τμήματος , σε συνδυασμό με τις κτιριακές του υποδομές και τις τεχνολογίες που αξιοποιούνται , διασφαλίζουν την πολύπλευρη εκπαίδευση των σπουδαστών στα πλαίσια της φιλολογικής επιστήμης και του ελληνικού πολιτισμού. Παράλληλα, συμβάλλουν και στην διεύρυνση των γλωσσικών και ερμηνευτικών οριζόντων των φοιτητών .

Ειδικότερα, οι δράσεις του τμήματος επικεντρώνονται στα παρακάτω:

  1. Να καλλιεργεί και να παράγει τη γνώση για την κλασική, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία, τη γλωσσολογία και την Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία,
  2. Να παράγει τη γνώση της Ελληνικής γλώσσας στη διαχρονία της από την αρχαιότητα ως σήμερα και την πρόσληψή της στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές γλώσσες,
  3. Να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία και
  4. Να οργανώνει μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

Το Τμήμα Φιλολογίας συνδυάζει τα παραδοσιακά γνωστικά αντικείμενα, όπως Αρχαία Ελληνική, Λατινική, Βυζαντινή Φιλολογία, Γλωσσολογία  με νέες ειδικότητες και παρέχει ειδική διδακτική για φοιτητές με ειδικές ανάγκες, ειδική διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και χρήση εφαρμογών λογισμικού στη φιλολογική έρευνα.

Διαθέτει  Βιβλιοθήκη & το Κέντρο Πληροφόρησης με τρία  αναγνωστήρια  και  είναι εξοπλισμένη  με  ηλεκτρονικούς  υπολογιστές  προκειμένου να  εξυπηρετεί  τις  ανάγκες των  χρηστών  της. Στη Συλλογή  της  περιλαμβάνονται  βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, συλλογικοί τόμοι και γραμματολογικά εγχειρίδια, 1250 τίτλοι επιστημονικών σειρών και  περιοδικών εκδόσεων. Επίσης, περιλαμβάνονται λευκώματα, διατριβές, και εκτενής συλλογή ανατύπων για όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων της Σχολής.

Εικόνα3

Οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές  πηγές,  σε βάσεις  δεδομένων και  ηλεκτρονικά  περιοδικά  διεθνούς  εμβέλειας  μέσω  της  Κοινοπραξίας Ελληνικών  Ακαδημαϊκών  Βιβλιοθηκών. Η Βιβλιοθήκη αναπτύσσεται  σύμφωνα  με όλους τους σύγχρονους βιβλιοθηκονομικούς  κανόνες, μεθόδους  και τεχνογνωσία.

Συνοψίζοντας, οι  σπουδές, οι επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες , οι κοινωνικές και πολιτισμικές δράσεις της Σχολής προσφέρουν στους εκπαιδευόμενους ένα σταθερό, ευρύ θεωρητικό υπόβαθρο καθώς και τις αναγκαίες πρακτικές δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις  και να διεκδικήσουν  μια θέση εργασίας στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΛΟΥΜΠΗ
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥΛΙΟΥ

 

Σχολιάστε

Top