«Το νόημα της ζωής»

123Αδιαμφισβήτητα, κάθε άνθρωπος δεν αρκείται μόνο στο να επιβιώνει. Θέτει στόχους που παλεύει να τους πραγματοποιήσει, κάνει όνειρα για το πώς θέλει να ζήσει και μάχεται καθημερινά για την ζωή του. Άλλοτε αισθάνεται ευτυχισμένος ότι τα έχει καταφέρει και άλλοτε είναι δυστυχισμένος και πιστεύει πως η ζωή του δεν έχει νόημα. Ποιο είναι όμως το πραγματικό νόημα της ζωής;

Ο άνθρωπος έθεσε το θεμελιώδες αυτό ερώτημα από την στιγμή που εμφανίστηκε στην γη. Οι απαντήσεις είναι πολλές και αντικρουόμενες: κάθε άνθρωπος δίνει στην ζωή του το νόημα που αυτός προτιμά με βάση τα πιστεύω του, την ιδεολογία του και τις συνθήκες ζωής του.

Για τους χριστιανούς, η ζωή είναι το δώρο του Θεού και αυτή καταξιώνεται μέσα από το συνεχή αγώνα για την επίτευξη ευγενών στόχων. Μέσα από την ενάρετη ζωή, την φιλανθρωπία και τον αλτρουισμό θεωρούν πως ευχαριστούν τον Θεό και γίνονται παιδιά Του. Επομένως, το να αγαπά κανείς την ζωή του σημαίνει ότι αγαπά και τον ίδιο τον Θεό.

Για κάποιους άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, όπως στις τριτοκοσμικές χώρες, η ικανοποίηση των βασικών αναγκών αποτελεί σκοπό της ζωής τους. Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ευτυχισμένοι και ευγνώμονες όταν εξασφαλίζουν τροφή στα παιδιά τους, όταν έχουν ρούχα, όταν έχουν ένα κατάλυμα έτσι ώστε να προφυλαχθούν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στόχος τους είναι η επιβίωση και για αυτόν τον λόγο αγωνίζονται καθημερινά.

Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων που το νόημα της ζωής τους βρίσκεται στην επαγγελματική καταξίωση και στην απόκτηση όλο και περισσότερου υλικού πλούτου. Ο στόχος αυτών των ανθρώπων δεν είναι άλλος πέρα από την ικανοποίηση των υλικών αναγκών και την απόκτηση υλικών αγαθών. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, η αίσθηση του μέτρου χάνεται και οδηγούνται στην απληστία.

Τέλος, για κάποιους η ζωή δεν έχει σκοπό. Πιστεύουν πως υπάρχουν κατά τύχη και είτε παραμένουν απαθείς χωρίς στόχους, χωρίς όνειρα είτε θεωρούν πως αξίζει να χαίρονται μέχρι να πεθάνουν. Είναι οι άνθρωποι που ποτέ δεν πασχίζουν για τίποτα. Ζούνε μόνο στιγμές, χωρίς συνέχεια και ουσία.

Συνεπώς, το νόημα της ζωής ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, από μέρα σε μέρα. Το νόημα της ζωής δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, καθώς η ζωή είναι μια αξία και καθένας μέσα σε αυτήν έχει μια αποστολή να επιτελέσει. Το καθήκον καθενός είναι τόσο μοναδικό όσο η συγκεκριμένη του ευκαιρία να το φέρει εις πέρας.

ΑΓΑΘΗ ΤΑΓΑΡΗ

Σχολιάστε

Top