Νόμπελ Φυσικής 2021

Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann, Giorgio Parisi

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2021 στους Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi «για την πρωτοποριακή συμβολή τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων».

Πιο συγκεκριμένα, απονέμεται το μισό από κοινού στους Syukuro Manabe από το Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ και Klaus Hasselmann από το Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας «για τη φυσική μοντελοποίηση του κλίματος της Γης, την ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητας και την αξιόπιστη πρόβλεψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη» και το άλλο μισό στον Giorgio Parisi του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης διαταραχής και διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες».

«Οι ανακαλύψεις που αναγνωρίζονται φέτος αποδεικνύουν ότι οι γνώσεις μας για το κλίμα στηρίζονται σε μια σταθερή επιστημονική βάση, βασισμένη σε μια αυστηρή ανάλυση των παρατηρήσεων. Οι φετινοί βραβευμένοι συνέβαλαν στο να αποκτήσουμε βαθύτερη γνώση για τις ιδιότητες και την εξέλιξη των πολύπλοκων φυσικών συστημάτων», λέει ο Thors Hans Hansson, πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Φυσικής.

Η Φυσική ήταν το πεδίο των βραβείων που ανέφερε πρώτο ο Άλφρεντ Νομπέλ στη διαθήκη του το 1895. Στο τέλος του 19ου αιώνα, πολλοί θεωρούσαν τη Φυσική ως την πρωταρχική επιστήμη, και ίσως ο Νομπέλ να συμμεριζόταν αυτήν την άποψη. Εξάλλου και η δική του έρευνα συνδέθηκε στενά με τη φυσική.

Θυμίζουμε ότι το περσινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν τρεις επιστήμονες για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με ένα από τα πιο εξωτικά φαινόμενα στο σύμπαν, τη μαύρη τρύπα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης