Γυναίκες και Μαθηματικά στην Αρχαία Ελλάδα

1

Επιμέλεια άρθρου: Αντωνοπούλου Στεφανία

Φράσεις όπως: «οι γυναίκες δεν είναι φτιαγμένες για μαθηματικά!» ακούγονται πολύ συχνά ακόμη και σήμερα. Μάλιστα την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς ο οποίος και αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγο καιρό μετά τη δήλωσή του αυτή. Η καθηγήτρια στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Φραγκουλοπούλου έχει δηλώσει : «Ακόμη και σήμερα πολλοί παραξενεύονται όταν ακούνε πως μια γυναίκα είναι μαθηματικός, γεγονός που ίσως οφείλεται στο ότι τα μαθηματικά θεωρούνται δύσκολα. Ίσως η αντιμετώπιση των γυναικών που ασχολούνται με τα μαθηματικά να μην έχει αλλάξει πολύ από την αρχαιότητα»

Γυναίκες και Μαθηματικά είναι τελικά έννοιες ασύμβατες ; Και όμως μια ματιά στην Αρχαία Ελλάδα θα μας δώσει την απάντηση.

Η πιο γνωστή μαθηματικός της αρχαιότητας και η πρώτη γυναίκα επιστήμονας της οποίας η ζωή έχει καταγραφεί με λεπτομέρειες, η Υπατία η «Γεωμετρική» (4ος αι. μ.Χ.), ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, την αστρονομία και τη μηχανική. Κατακρεουργήθηκε από χριστιανούς που έκαψαν το νεκρό σώμα της.

Και όμως δεν ήταν η μόνη, όπως αποδεικνύεται από την  έρευνα του  βραβευμένου τόσο από τον Παγκόσμιο Όμιλο για την μελέτη των αρχαίων πολιτισμών όσο και από την Ακαδημία Αθηνών μαθηματικού Ευ. Σπανδάγου.

Ο Ευάγγελος Σπανδάγος ξεκίνησε την έρευνα όταν ένας μαθητής του τον ρώτησε «εκτός από την Υπατία, που αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο της Γεωμετρίας, δεν υπήρχαν κι άλλες γυναίκες μαθηματικοί στην αρχαιότητα;».

Ξεκίνησε λοιπόν μια ερευνητική περιπέτεια τεσσάρων ετών μαζί με την επίσης μαθηματικό, κόρη του Ρούλα. Από την έρευνα κατάφερε να εντοπίσει όχι μία, όχι δύο αλλά 40 συνολικά γυναίκες μαθηματικούς από τον 10ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι .μ.Χ..

Πρόκειται για γυναίκες που προέρχονται από διάφορες γωνιές του ελληνικού κόσμου. Οι περισσότερες είχαν σπουδάσει πέραν της βασικής εκπαίδευσης. Ελάχιστες ήταν παντρεμένες και είχαν παιδιά.

Έμειναν στη αφάνεια κυρίως λόγω του ότι οι αρχαίες κοινωνίες θεωρούσαν η διαφορετική, διεφθαρμένη, ανώμαλη ή περίεργη κάθε γυναίκα που ξέφευγε από την κλασική εικόνα της νοικοκυράς, συζύγου και μητέρας.

Όσες ανήκαν στην Πυθαγόρειο Σχολή δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα, διότι ο Πυθαγόρας έκανε δεκτές γυναίκες στη σχολή του. Υπήρχαν όμως  και ορισμένες που φαίνεται πως φοίτησαν στην Ακαδημία του Πλάτωνα ντυμένες ως άνδρες, επειδή δεν επιτρέπονταν γυναίκες.

 Πατήστε εδώ  για να γνωρίσετε μερικές γυναίκες μαθηματικούς της Αρχαίας Ελλάδας.

 

Σχολιάστε

Top