Συνέντευξη με Μηχανικό Η/Υ – Προγραμματιστή

αρχείο λήψης

της Κωνσταντίνας Αποστόλου, Φαίδρας Κώτσιου και Κουλάϊ Ρενάλντο

Στις 11/2/2014, στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείο μας οργανώθηκε τηλεδιάσκεψη με το εργαστήριο Ασφάλειας Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με θέμα  την «Ασφάλεια στο διαδίκτυο».
Ομιλητής στην τηλεδιάσκεψη ήταν ο κ. Ανδριτσόπουλος Φώτης, Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ του ΕΜΠ και Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μόλις τελείωσε η παρουσίαση του ομιλητή, είχαμε την ευκαιρία να του υποβάλουμε ερωτήσεις σχετικές με το επάγγελμά του.

Ερ:  Ποιο  είναι το αντικείμενο του επαγγέλματος σας;

Απ : Ο μηχανικός Η/Υ μπορεί να ασχοληθεί με όλους του τομείς του υπολογιστή. Μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί υπολογιστικά συστήματα αλλά και να προγραμματίζει τους υπολογιστές.

Επ: Σε ποιους τομείς μπορεί να βρει εργασία;

Απ: Υπάρχουν πολλές εργασίες στις οποίες μπορεί να ασχοληθεί ένας προγραμματιστής. Σε εταιρείες που παράγουν λογισμικό, σε εταιρείες κατασκευής υπολογιστών, σε δημόσιες επιχειρήσεις  ως δημιουργός και σύμβουλος εφαρμογών καθώς επίσης και να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία. Φυσικά  πολύ ενδιαφέρον ως αντικείμενο είναι και η έρευνα γύρω από τους υπολογιστές.

Ερ:  Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;

Απ: Σπούδασα πέντε χρόνια στο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Η/Μ &Μ/Υ, στη συνέχεια  έκανα ένα μεταπτυχιακό δύο ετών και εκπόνησα για τέσσερα χρόνια τη διδακτορική μου διατριβή.  Συνολικά, δηλαδή, περίπου έντεκα χρόνια σπουδών.

Ερ: Εσείς με τι ακριβώς ασχολείστε;

Απ: Αναπτύσσουμε συστήματα ασφαλείας  που προσπαθούν να αποτυπώσουν την χρήση που κάνει κάποιος στο διαδίκτυο.  Αφορούν γονείς που θέλουν να έχουν τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου στα παιδιά τους.

Ερ: Αν δεν είχατε δουλειά θα γινόσασταν χάκερ?

Απ: Το να γίνει κάποιος χάκερ δεν είναι ωφέλιμο και δεν υπάρχει λόγος.    Το να δημιουργεί προβλήματα σε άλλους δεν είναι κάτι καλό.

Ερ: Το επάγγελμα σας προσφέρει ευκαιρίες αποκατάστασης στη σημερινή εποχή?

Απ: Η αυξανόμενη χρήση των υπολογιστών σε όλους τους τομείς προσφέρει διαρκώς νέες επαγγελματικές  ευκαιρίες. Το επάγγελμα μου είναι από αυτά που  δεν αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα ανεργίας, γι” αυτό και  το επιλέγουν οι πιο πολλοί.

Ερ: Ποιες είναι οι συμβουλές σας για το διαδίκτυο?

Απ: Το σημαντικότερο είναι  να μην δίνουμε προσωπικά στοιχεία και να μην περνάμε πολλές ώρες στο διαδίκτυο , γιατί υπάρχουν  κακόβουλοι  χρήστες.  Πρέπει να μιλάτε με τους γονείς σας και τους καθηγητές για οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης κι αν δεχθείτε..

Ερ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε  Ανδριτσόπουλε για τον χρόνο σας.

Απ:  Σας ευχαριστώ εγώ και καλή επιτυχία στη ζωή σας.

 

Σχολιάστε

Top