Η ανεργία των νέων

αρχείο λήψης

Του Ηλία Βάκαλου

Στις μέρες μας, η ανεργία παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη, δημιουργώντας φόβο και ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο, και κυρίως στους νέους. Πιο συγκεκριμένα, κοντά στο 60%(57,5%)παραμένει η ανεργία σε νέους 15-24 ετών, ενώ ένα 34% νέων 25-34 ετών δεν έχει εργασία, με αποτέλεσμα να τους στερείται η δυνατότητα να εκμεταλευτούν την πιο παραγωγική ηλικία της ζωής τους. Παρ” όλα αυτά, ό,τι βιώνουμε σήμερα δεν μπορούσαμε καν να το φανταστούμε λίγες δεκαετίες νωρίτερα. Τι άλλαξε τόσο σημαντικά ώστε να επιφέρει τέτοιου μεγέθους αλλαγές μέσα σε τόσο λίγα χρόνια;

 Η ανεργία δεν προκλήθηκε από ένα μόνο αίτιο, παρά από έναν συνδυασμό παραγόντων που έχουν αρχίσει να κατεδαφίζουν το σύστημα της χώρας μας σαν έναν πύργο από τραπουλόχαρτα. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι φυσικά η εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας σε πολλές εργασίες, με αποτέλεσμα να έχουν αντικατασταθεί πολλές χιλιάδες ανθρώπινα χέρια από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι σήμερα. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ανεργίας παίζει επίσης η μαζική μετανάστευση οικογενειών στην χώρα μας, είτε με την ελπίδα μιας εργασίας, είτε λόγω ενός πολέμου που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα τους. Και φυσικά, ο κυριότερος ίσως παράγοντας της ανεργίας των νέων είναι η οικονομική κρίση, που εδώ και χρόνια πλήττει την Ελλάδα επιβάλλοντας νέους φόρους και ελαχιστοποιώντας τις θέσεις εργασίας.

Η ανεργία φυσικά έχει και τον αντίκτυπό της στους ανθρώπους που την βιώνουν αλλά και στο κράτος. Πρώτα απ” όλα, η ανεργία σημαίνει απώλεια εισοδήματος πολλών νέων, οι οποίοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να τα βγάλουν πέρα με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτό πολλές φορές οδηγεί το άτομο σε αντικοινωνικές εκδηλώσεις(εγκληματικότητα, βία, ναρκωτικά)και του κλονίζει την εμπιστοσύνη απέναντι στην κοινωνία. Επίσης, το άγχος και η ανασφάλεια για το μέλλον αναγκάζει πολλές φορές τους νέους να εργαστούν σε δουλείες που δεν τους ταιριάζουν, μη μπορώντας να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους με τον τρόπο που αυτοί θέλουν. Τέλος, η ανεργία δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στους νέους αλλά και στο ίδιο το κράτος, το οποίο αναγκάζεται να πληρώνει τους ανέργους μέσω των ταμείων ανεργίας.

Με λίγα λόγια, η ανεργία είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από το κράτος. Οι επιπτώσεις της είναι αρνητικές για όλους, και όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται σταδιακά. Γι” αυτό η οικονομική κρίση πρέπει να καταπολεμηθεί, η χρήση τεχνολογίας σε εργασίες να μην είναι τόσο εκτεταμένη και να προτιμούνται Έλληνες εργαζόμενοι παρά ξένοι όσο γίνεται. Αν εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω, η ανεργία θα παρουσιάσει ραγδαία μείωση και ίσως σε λίγα χρόνια εξαλειφθεί εντελώς….

Σχολιάστε

Top