ΣΕΙΣΜΟΣ! ΣΕΙΣΜΟΣ! ΜΗ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ!!!

 

Γενικά για τους σεισμούς

xartisseismoskoukides

 

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν πρόκειται να σταματήσει όσο κινούνται οι λιθοσφαιρικές  πλάκες. Εκδηλώνεται ξαφνικά και τις περισσότερες φορές χωρίς προειδοποίηση. Το ότι ζούμε σε μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα δεν πρέπει να μας κάνει να φοβόμαστε. Αντίθετα ,πρέπει να εξοικειωθούμε με τους σεισμούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς  και  να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι κομμάτι της ζωής μας.

Η αντισεισμική κατασκευή των σπιτιών και των άλλων κτιρίων ,η γνώση της κατάλληλης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ( αποφυγή πανικού και επίδειξη ψυχραιμίας) και γενικότερα, η λήψη κάθε δυνατού μέσου προστασίας έναντι αυτού του φυσικού φαινομένου, είναι ενδεικτικά ενέργειες που μπορούν να συμβάλλουν στο να αντιμετωπίσουμε ανώδυνα και με μικρό κόστος ένα σεισμό.

Άσκηση σεισμού 

Με την άσκηση σεισμού που γίνεται στα σχολεία, οι μαθητές μαθαίνουν να διατηρούν την ψυχραιμία τους , να ξέρουν τι να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού αλλά και μετά . Η άσκηση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί η χώρα μας είναι από τις πιο σεισμογενείς χώρες παγκοσμίως και με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές είναι έτοιμοι και ξέρουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού . Με την γνώση αυτή των μαθητών μπορούν να αποφευχθούν ατυχήματα και τραυματισμοί .

“Ασκηση σεισμού στο σχολείο μας

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015  πραγματοποιήθηκε η άσκηση σεισμού στο σχολείο μας . Ήταν κατά κάποιο τρόπο αιφνιδιαστική , καθώς οι μαθητές δεν γνώριζαν για  την πραγματοποίηση της. Την ημέρα εκείνη λοιπόν, και μόνο λίγο πριν γίνει η άσκηση σεισμού  μας ανακοινώθηκε  από την κ. Ισηδωρίδου,  Διευθύντρια του σχολείου, μέσω του μικροφώνου. Τότε όλοι οι μαθητές  προσήλθαν στα τμήματα τους, όπου οι καθηγητές τους ενημέρωσαν για τον χαρακτηριστικό ήχο που θα σημάνει την έναρξη και τη λήξη της άσκησης, για το χώρο συγκέντρωσης, τις διαδρομές διαφυγής  και τη διαδικασία εκκένωσης του κτιρίου.

Αφού ενημερώθηκαν για όλα τα παραπάνω ακολούθησε οι υλοποίηση τους  με μεγάλη  επιτυχία και χωρίς ( ευτυχώς!!!) ατυχήματα. Ακολούθησε ενημέρωση  σε μορφή Power Point από την κ. Σιδηρά , υποδιευθύντρια και καθηγήτρια αγγλικών, με λεπτομερείς οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές σε περίπτωση σεισμού.  Στο τέλος τέθηκαν κάποιες ερωτήσεις, οι οποίες έπρεπε  απαντηθούν από του μαθητές για τον έλεγχο της κατανόησης  του τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού.Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν όλες σωστά από τους μαθητές . Έτσι , αν και ευχόμαστε να μην χρειαστεί ποτέ, ωστόσο είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε  έναν σεισμό.drop-cover-hold

                                                                                          Παρασχάκη  Στεφανία  Γ’2

Σχολιάστε

Top