ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

APLYTA_BOULGARWN_EKSAGORAZOYN_MME_SKRIP_5_NOV_1913

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μακεδονικός αγώνας αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας .Μπορεί  τα γεγονότα του μακεδονικού αγώνα να μην εμπεριέχονται  στην ύλη της ιστορίας του γυμνασίου ,αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία ,για την άγνοιά  μας σχετικά με αυτό το κεφαλαίο της ιστορίας του έθνους μας. Έχουμε την  δυνατότητα να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με τις μάχες , τις ένοπλες συγκρούσεις  μεταξύ των ελλήνων  και των αντιπάλων τους και γενικώς χαρακτηριστικά γεγονότα και συμβάντα που συνέβησαν κατά την διάρκεια του μακεδονικού αγώνα, από ιστορικά βιβλία ,ιστορικά μυθιστορήματα,  ντοκιμαντέρ κ.α. Τι είναι όμως ο μακεδονικός αγώνας ;

Θα μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων ως ένας ανορθόδοξος πόλεμος ελληνικών και βουλγαρικών ένοπλων σωμάτων μέσα στην τουρκική επικράτεια. Σκοπός των ελληνικών σωμάτων ήταν να περιφρουρήσουν το εθνικό φρόνημα των χωριών, ν” αποκαταστήσουν την τάξη σε όσα χωριά είχαν σημειωθεί αποσκιρτήσεις μετά από πιέσεις των αντιπάλων, να εξουδετερώσουν τις ένοπλες ομάδες και να περιορίσουν τη δράση των ληστρικών σωμάτων, τα οποία κινούνταν μεταξύ παρανομίας και εθνικού αγώνα, ταλαιπωρώντας τους αγροτικούς πληθυσμούς. Ο αγώνας αυτός άρχισε ουσιαστικά το 1903 και πήρε τέλος το 1908, όταν θεσπίστηκε το τουρκικό σύνταγμα με το κίνημα των Νεότουρκων. Σ” αυτό το χρονικό διάστημα, δύο ήταν οι κυριότεροι εχθροί του ελληνικού στοιχείου: οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και οι Τούρκοι σωβινιστές.

 

ΛίμνηΓιαννιτσώνΓια τον μακεδονικό αγώνα  μπορούν να γραφτούν χιλιάδες σελίδες κειμένου, αλλά επειδή γνωρίζω ότι κανείς δεν επρόκειτο να διαβάσει ένα τόσο μεγάλο άρθρο,  ας περιοριστούμε σε αυτές τις ‘λίγες’ σειρές και ας ελπίσουμε ότι κάποια μέρα θα ενδιαφερθούμε πραγματικά για την ιστορία του τόπου μας.

 

Παπαδοπούλου Λυδία Γ’2

Σχολιάστε

Top