14 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

World_Diabetes_Day

14η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Tα τελευταία 20 χρόνια έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη η 14η Νοεμβρίου. Η ημερομηνία έχει να κάνει με την ημέρα των γενεθλίων του Frederick Banting, ο οποίος σε συνεργασία με τον Charles Best αποτέλεσαν τους εμπνευστές της ιδέας που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1921. Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση για την ασθένεια και τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της.

Ο διαβήτης ανήκει στην κατηγορία των χρόνιων μεταβολικών νοσημάτων και χαρακτηρίζεται από τις υψηλές τιμές γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα των ασθενών, είτε επειδή ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη, είτε γιατί δεν μπορεί να την αξιοποιήσει σωστά. Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του διαβήτη, αν και δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως, είναι κυρίως γενετικά, περιβαλλοντικά, αλλά και ανοσολογικά.

 

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη:

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης), που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι το πάγκρεας παράγει πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή διαβήτης των ενηλίκων), που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η παραγόμενη από το πάγκρεας ινσουλίνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από το σώμα. Αποτελεί το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί μετά το πέρας της.

Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διεθνή πρωτοβουλία φωταγώγησης ιστορικών κτιρίων και σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην αφύπνιση για τον Διαβήτη

Το Παναθηναϊκό Στάδιο

Το Παναθηναϊκό Στάδιο

Βουλή

Βουλή – Φωταγωγημένη μπλε

Σχολιάστε

Top