Η σωστή στάση του σώματος κατά το διάβασμα

parents studies

στάση 2 Από μικρά παιδιά οι καθηγητές και οι γονείς μας μας έλεγαν συνεχώς ότι πρέπει να καθόμαστε σωστά όταν γράφουμε.

Κάποια παραδείγματα λάθος στάσης είναι όταν τα παιδιά σκύβουν πολύ πάνω στο χαρτί τους ή κάθονται «χυμένα» στην καρέκλα, δηλαδή ο κορμός τους δεν σχηματίζει γωνία 90° με τα ισχία τους ή αν είναι δεξιόχειρες και δεν συγκρατούν το χαρτί με το αριστερό τους χέρι και άλλα πολλά.

Το αν καθόμαστε σωστά ή όχι, καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την απόδοσή μας στην γραφή γιατί μόνο τότε τα γράμματά μας θα είναι ευανάγνωστα, δεν θα κουράζεται το παιδί γρήγορα και με το καιρό θα αυξήσει τη ταχύτητα της γραφής του. Παράλληλαη λανθασμένη στάση και στον υπολογιστή είναι υπεύθυνη για πολλές δυσλειτουργίες της σπονδυλικής στήλης και όχι μόνο.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας η κακή παρατεταμένη στάση:
• Αυχεναλγία-αυχενικό σύνδρομο
• Προβολή αυχενικής μοίρας προς τα μπροστά
• Πονοκέφαλος
• Κυφωτικό πρότυπο
• Προβολή ώμων προς τα μπροστά
• Οσφυαλγία-ισχιαλγία
• Βράχυνση θωρακικών μυών.

 

 

Σε πρόσφατες έρευνες έχει αναφερθεί ότι η παρατεταμένη λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τραυματισμών. Με άλλα λόγια, όσοι άνθρωποι διατηρούν λανθασμένη στάση στο γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ποιο ευάλωτοι στους μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

Ποια είναι λοιπόν η σωστή στάση σώματος στο γραφείο και στον υπολογιστή;

Η κεφαλή πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή, ο κορμός του παιδιού να είναι ευθύγραμμος και το βάρος του να μοιράζεται στα ισχία, τα οποία βρίσκονται σε κάμψη 90°, όπως επίσης και τα γόνατα και οι ποδοκνημικές αρθρώσεις. Ο κορμός του επίσης, θα πρέπει να στηρίζεται σε μία καρέκλα στην οποία η πλάτη της να έχει μία μικρή κλίση προς τα εμπρός και το ύψος του τραπεζιού θα πρέπει να είναι στο ύψος του στέρνου του παιδιού.

Επιπρόσθετα, τα πόδια του παιδιού θα πρέπει να φτάνουν στο έδαφος και όχι να είναι στις μύτες των ποδιών τους. Άρα προσαρμόζουμε πρώτα τη καρέκλα στο ύψος του τραπεζιού και αν τα πόδια του δεν φτάνουν το έδαφος τότε τοποθετούμε βιβλία ή υποπόδια που υπάρχουν στο εμπόριο ή ακόμα και καρέκλες με μηχανισμό επιλογής ύψους.

Το πληκτρολόγιο να είναι κοντά στο σώμα και η χρήση να γίνεται χωρίς κάμψη της κεφαλής, αλλά μόνο των ματιών.  Η οθόνη να είναι ακριβώς στο κέντρο και μια έχει μια μικρή κλίση προς τα χαμηλά

Καλλιόπη Τ.σταση σωματος

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/311064-ta-7-provlimata-pou-prokalei-i-lathos-thesi-ston-upologisti#ixzz3JLUB3DLa

 

Σχολιάστε

Top