ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

αρχείο λήψης (2)Νορβηγία: Κρύψτε τις σκούπες!
Οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι όταν φτάνει η παραμονή των Χριστουγέννων, φέρνει μαζί της όλα τα κακά πνεύματα και τις μάγισσες.Έτσι, οι νοικοκυρές κρύβουν όλες τις σκούπες τους πριν τον βραδινό ύπνο, για να μην τις δει κάποιο από τα πνεύματα ή από τις γριές μάγισσες και μπει στο σπίτι για να τις πάρει! Και, για μεγαλύτερη σιγουριά , ο πιο γενναίος άνδρας της οικογένειας βγαίνει έξω και ρίχνει έναν πυροβολισμό για να διώξει τα πνεύματα.

Καταλονία: Ο κύριος που «τα κάνει»
Οι άνθρωποι στην Καταλονία (καθώς και σε τμήματα της Ιταλίας, της Ανδόρας, της Πορτογαλίας και της υπόλοιπης Ισπανίας) εφαρμόζουν ένα έθιμο πολύ πιο…. «προχωρημένο» από τα γνωστά. Κρύβουν έναν caganer (Καγανέρ), αλλιώς γνωστό ως «κύριο που τα… κάνει», στη φάτνη του Ιησού!

Είναι ένα αγαλματάκι στο οποίο αποτυπώνεται ένας Καταλανός χωρικός, με το παραδοσιακό κόκκινο καπέλο-μαντήλι και τα φτωχικά του ρούχα, με τα εσώρουχα του κατεβασμένα, την ώρα που… κάνει την ανάγκη του, συνήθως στην άκρη του σκηνικού. Είναι ο αγαπημένος των παιδιών!

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς ο Καγανέρ βρήκε τη θέση του στη φάτνη του Χριστού. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπενθυμίζει το ρόλο του ανθρώπου στην ευφορία της γης, ότι οι… ενέργειές του λιπαίνουν τη γη και βοηθούν στην επίτευξη μιας καλής συγκομιδής.

Αυστρία: Krampus, ο εχθρός του Άη-ΒασίληKrampus
Αυτό το τρομακτικό θηρίο , ονομάζεται Krampus και στην Αυστρία είναι ο μοχθηρός συνέταιρος του γενναιόδωρου, αγαπημένου Άγιου Βασίλη. 

Ενώ ο Άγιος Βασίλης ανταμείβει τα καλά παιδιά φέρνοντας τους δώρα, ο κακός Krampus απειλεί και τιμωρεί τα κακά, ενώ συχνά απεικονίζεται να μεταφέρει τα άτακτα παιδάκια με το καλάθι του μακριά, έτοιμος να τα ρίξει στην φρικτή κόλαση! Όχι και τόσο «γιορτινό» και μάλλον μακάβριο  για χριστουγεννιάτικο έθιμο…

 

enhanced-buzz-26149-1386620440-3Ουκρανία:Τα στολίδια της αράχνης
Αν και η αράχνη και ο ιστός της είναι συνδεδεμένα με μάλλον θλιβερές και σκοτεινές εικόνες, στην Ουκρανία αποτελεί παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο στολίδι! 

Ο μύθος μιλάει για μια φτωχή χήρα που δεν μπορούσε να αγοράσει στολίδια για την οικογένειά της. Όταν ξύπνησε βρήκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της όμορφα διακοσμημένο από μια αράχνη που είχε υφάνει εκεί τον ιστό της.Έτσι, ανάμεσα στα στολίδια και τα φώτα, τα δέντρα της Ουκρανίας έχουν πάντα κρυμμένα μια ψεύτικη αράχνη και έναν τεχνητό ιστό, που θεωρείται ότι φέρνουν τύχη σε όποια τα βρει.

Ιταλία : Η Μπεφάνα έρχεταιea-03-befana-a-lg1
Στην Ιταλία, σύμφωνα με την παράδοση, δεν έρχεται ο Άη-Βασίλης από την Καισαρεία αλλά η Μπεφάνα! Τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους από μια ευγενική, γριά μάγισσα που τη λένε Μπεφάνα, επειδή, όταν οι τρεις μάγοι την κάλεσαν στο ταξίδι τους να συναντήσουν το νεογέννητο Χριστό, εκείνη αρνήθηκε ισχυριζόμενη ότι είχε πάρα πολλά να κάνει.Ωστόσο, αργότερα μετάνιωσε για την απόφασή της και από τότε περιπλανιέται σε όλον τον πλανήτη αναζητώντας τους τρεις σοφούς και το Θείο βρέφος, αφήνοντας δώρα από όπου περνά.

Zwarte pietΟλλανδία: Zwarte Piet – ο μαύρος βοηθός του Άη-Βασίλη
Ένα… «αποικιοκρατικό» έθιμο έχουν αυτές τις ημέρες στην Ολλανδία. Ο Άγιος Βασίλης δεν μοιράζει μόνος του τα δώρα. Αυτός επιβλέπει και όλη τη δουλειά την κάνει ο Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ ) , ο σκλάβος βοηθός του! Στα παιδιά λένε ότι αν δεν είναι φρόνιμα, ο Μαύρος Πιτ θα έρθει και θα τα πάρει μέσα στο σάκο του και θα τα πάει στην Ισπανία, εκεί όπου ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης ζει παραδοσιακά.

Στη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων. Οι Γερμανοί 2169890_m1w930q90v29142_adventskranz1solδίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στόλισμα του σπιτιού με πολύχρωμα φωτάκια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ συνηθίζουν να στολίζουν στο εξωτερικό του σπιτιού φυσικό έλατο. Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους.

pere-noelΣτη Γαλλία, η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη ημέρα. Ο Pere Noel, ο δικός τους δηλαδή Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του, το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα οι Γάλλοι, δίνουν στο εορταστικό τραπέζι τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς, το οποίο και γεμίζουν με διάφορα φαγητά και γλυκά. Τα αλεξανδρινά λουλούδια, τα αποκαλούν «αστέρια των Χριστουγέννων» και τα επιλέγουν τόσο για να στολίσουν το σπίτι τους, όσο και για δώρο σε αγαπημένα πρόσωπα.

Στην Αυστρία, η περίοδος των Χριστουγέννων, ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου. Εκεί τα δώρα τα μοιράζει στα παιδιά ο Άγιος Νικόλαος, στις 6 Δεκεμβρίου. Οι Αυστριακοί τοποθετούν και αυτοί στο χριστουγεννιάτικο στεφάνι τους, κεριά τα οποία και ανάβουν ένα – ένα κάθε Κυριακή μέχρι να φτάσει η 24η Δεκεμβρίου.

Στην Ιαπωνία, τα δώρα στα παιδιά τα φέρνει ο «Hoteiosho».heoteisoΟ Hoteiosho, είναι μια αρχαία θεότητα του ιαπωνικού πάνθεον με την ιδιαιτερότητα να έχει μάτια και πίσω στο κεφάλι του και έτσι παρακολουθεί και ξέρει ποια παιδιά ήταν φρόνιμα και ποια όχι στην διάρκεια της χρονιάς.

dear_1526711cΣτη Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά γράφουν γράμμα στον “Father Christmas”, όπου του δίνουν ευχές και του ζητούν το δώρο τους. Ρίχνουν το γράμμα μέσα στο τζάκι, ώστε ο καπνός να το πάρει μαζί του και από την καμινάδα να το οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο.

Στην Ιρλανδία, χαρακτηριστικό είναι ότι αντί για μπότες, κρεμούν στο τζάκι μεγάλες τσάντες για να αφήσει μέσα ο Άγιος Βασίλης τα δώρα του. Αφήνουν ένα ποτήρι μπύρα Guinness και ένα κομμάτι κρεατόπιτα στην εξώπορτα του σπιτιού τους, για να τα βρει ο Άγιος Βασίλης όταν θα τους επισκεφτεί.

2471Στη Ρωσία, έχουν το χριστουγεννιάτικο έθιμο, να ντύνουν μία νεαρή κοπέλα στα λευκά για να παραστήσει την Παναγία. Στις 6 Ιανουαρίου, πολλές περιοχές της Ρωσίας με ορθόδοξους χριστιανούς, βασισμένοι στο Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, γνωστή και ως «Σοτσέλνικ».

Στην Ελβετία, τα παιδιά περιμένουν την 6η Δεκεμβρίου, τον Άγιο Νικόλαο να τους φέρει δώρα και γλυκά. Την τελευταία Πέμπτη, πριν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά παρελαύνουν τραγουδώντας τα κάλαντα. Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντροι άνδρες του χωριού φοράνε μαύρα κοστούμια και ψηλά μαύρα καπέλα και κάνουν παρέλαση στους δρόμους.

Αλεστάς Απόστολος Γ” 2

Σχολιάστε

Top