ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ

TSIRKO-POSTER

 

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου το σχολείο μας είχε την τύχη να παρακολουθήσει την θεατρική παράσταση »Tο μεγάλο μας τσίρκο» από την Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης » Λαμπιόνι».  Μέσα από  σατιρικές και δραματικές σκηνές αλλά και κάποια από τα υπέροχα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, το Όθωνα, την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του ’40, την κατοχή.

  Απολαυστικό  το χιούμορ  που σαρκάζονταν στιγμές του έθνους…  συγκλονιστικός κι ανομολόγητος ο πόνος με τον οποίο πληρώθηκε κάθε επιπόλαιη, απερίσκεπτη, συμφέρουσα σε κάποιους, λάθος επιλογή.

Σαν να μην αλλάξανε τα χρόνια, οι εποχές, οι άνθρωποι…

Μια μοναδική παράσταση που το γέλιο με την θλίψη εναλλάσσονταν με απόλυτο σεβασμό στα γεγονότα.

 

hqdefault

Η ιδέα για το ανέβασμα του έργου ανήκε στο θιασαρχικό ζεύγος Καζάκου- Καρέζη , που για πρώτη φορά την άνοιξη του 1972 σκέφτηκαν ν’ ανεβάσουν ένα έργο, που σύμφωνα με την Τζένη Καρέζη έπρεπε «να είναι κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, να κλείνει μέσα του πολλή ρωμιοσύνη… και μέσα από τη σάτιρα, τον αυτοσαρκασμό, το γέλιο και το δάκρυ, να μιλήσουμε για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για προδομένες ελπίδες… και πάνω απ’ όλα για ομορφιά. Για την ομορφιά αυτού του λαού, που δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται, να προδίδεται, να πιστεύει και να συνεχίζει τον αγώνα του, διατηρώντας τις ρίζες του αναλλοίωτες αιώνες τώρα».

«…Όλα αυτά όμως θα έπρεπε να ειπωθούν ρωμέικα, ζεστά. Καθόλου φιλολογικά. Καθόλου εγκεφαλικά. Θα έπρεπε, δηλαδή, να γραφτεί ένα έργο που να έχει μέσα του τους σπόρους της λαϊκής μας τέχνης. Εγχείρημα δύσκολο, άπιαστο σχεδόν», συνεχίζει την αφήγησή της η Τζένη Καρέζη.Ένα ιστορικό ταξίδι, από την Αρχαιότητα μέχρι την Μεταπολίτευση, με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο, μας πρόσφερε ένα μάθημα ιστορίας διαφορετικό από τα άλλα.

 

Αικατερίνη Λυδία Παπαδοπούλου Γ΄2

Σχολιάστε

Top