ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΟΤΣΗ

86b8d25e9c5bc1db

 

Στις Φέρες , 30 χλμ. ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Φερών σε ένα ιδιόκτητο μικρό αλλά ζεστό χώρο των 80 τ.μ. Είναι ένας συλλεκτικός πλούτος από αντικείμενα και γραπτά στοιχεία που αφορούν την ζωή των κατοίκων του Έβρου και των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη της αγροτικής κουλτούρας, πριν την εκβιομηχάνιση και αστικοποίηση της περιοχής. 

 

Συναντήσαμε τον κύριο Γκότση , ο οποίος με μεγάλη χαρά , παρ” όλο το φορτωμένο πρόγραμμά του , άνοιξε το Μουσείο μόνο για μας  και μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη. Τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που μας διέθεσε , αλλά και για την ξενάγηση.

53

 

 

 

 

 

Ερώτηση 1η:  Πότε ιδρύθηκε το  Μουσείο;
Το αρχικό μουσείο ιδρύθηκε το 1996 και μέχρι περίπου το 2005 στεγαζόταν σε ένα χώρο που είχαμε διαμορφώσει στο σπίτι μας,σε μια αποθήκη που την διαμορφώσαμε σε εκθεσιακό χώρο. Από το 2005 όμως μέχρι και σήμερα , αφού αγοράστηκε το παραδοσιακό αυτό σπίτι,συντηρήθηκε,αναπαλαιώθηκε,ανακαινίστηκε και το υλικό μεταφέρθηκε εδώ.
Ερώτηση 2η: Πώς ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργήσετε  το Μουσείο;

Στην πόλη μας δεν υπήρχε λαογραφικό μουσείο για να σωθεί η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης,δηλαδή τα ήθη,τα έθιμα,τα λαογραφικά της αντικείμενα,τα οικειακά της σκευή,οι φορεσειές,παλιά επαγγέλματα,αλλά και το ιστορικό αρχείο της περιοχής μας. Έτσι σταδιακά,αρχίζουμε να συλλέγουμε τα πρώτα λαογραφικά αντικείμενα.Ξεκινήσαμε με τα αντικείμενα της οικογένειας και σταδιακά αναπτυχθήκαμε και στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.Στην αρχή δεν γνωρίζαμε όλα τα αντικείμενα. Δουλεύοντας όμως πάνω σε αυτό,ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά. Υπάρχουν πολλά παλαιά επαγγέλματα που είχαμε στην περιοχή μας και ό,τι μπορέσαμε το συλλέξαμε για να διατηρήσουμε  ένα μέρος της ταυτότητάς της πόλης μας.

Ερώτηση 3η: Τι συλλογές μπορεί κανείς να δει σε αυτό το Μουσείο;

Το Μουσείο έχει πάρα πολλές συλλογές.Έχει τη συλλογή του με τα πήλινα αντικείμενα ,τα πέτρινα, την μεγάλη συλλογή των κουδουνιών. Υπάρχουν περίπου οκτώ  επαγγέλματα. Το επάγγελμα του τσαγκάρη, του πεταλωτή, του σιδερά, του κρεοπώλη, του κουρέα. Υπάρχουν  οι συλλογές με τα ρούχα και τα υφαντά και μια συλλογή με παλιές φωτογραφίες της πόλης.Υπάρχει επίσης και ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αρχεία που αφορούν την πόλη μας,μια συλλογή πολύ παλιών παιχνιδιών και ακόμη τα παλιά σχολικά είδη.

Ερώτηση 4η: Πώς βρήκατε όλα τα αντικείμενα;

Χρειάστηκε πολύς κόπος,πολύ έρευνα και πολλές φορές δόθηκαν και αρκετά χρήματα  για να αγοραστούν από κάποιους κατόχους που τα είχαν στη διάθεσή τους.Δαπανήθηκαν επίσης πολλά χρήματα για να αγοράσουμε ορισμένα αντικείμενα από δημοπρασίες,  όπου δημοπρατούνταν ιδιαίτερα ιστορικά ντοκουμέντα και βιβλία που είχαν σχέση με τον τόπο μας.

Ερώτηση 5η: Τι δυσκολίες συναντήσατε σε αυτή σας την προσπάθεια;
Οι δυσκολίες ήταν πολλές.Κάποιοι δεν ήθελαν να δώσουν τα αντικείμενα, επειδή θεωρούσαν ότι  δεν θα αξιοποιηθούν. Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ότι θα φτιάξουμε ένα μουσείο , στο οποίο θα βρίσκονται και θα σώζονται τα αντικείμενα τους και θα μπορούν  και οι νέες γενιές της πόλη μας,  αλλά και επισκέπτες της περιοχής,  να τα δουν. Κάποιοι μας είπαν ότι δεν γνωρίζαμε το αντικείμενο και ότι , σταδιακά,  θα έπρεπε δουλεύοντας πάνω στα αντικείμενα,  να γνωρίσουμε τη χρησιμότητα τους. Κάποια από αυτά τα αντικείμενα ήθελαν ειδική συντήρηση.Για να βρούμε τους συντηρητές και να τα συντηρήσουμε, έπρεπε για παράδειγμα ,για  τα σιδερένια αντικείμενα να υπάρχουν σιδεράδες. Ευτυχώς, υπήρχε παλιά ένας σιδεράς στην πόλη μας,ο Αναγνώστης Διαμαντόπουλος,που συντήρησε αρκετά σιδερένια αντικείμενα.Κάποια άλλα έπρεπε να τα στείλουμε σε ειδικούς συντηρητές για να τα συντηρήσουν.Δεν ήταν εύκολο,ήταν κάτι αρκετά δύσκολο.

Ερώτηση 6η:  Υπήρξαν κάποιοι που σας βοήθησαν;
Με βοήθησε η οικογένεια μου,ειδικά ο αήμνηστος παππούς μου,που ήταν ένας από τους συντηρητές του μουσείου και συγκεκριμένα , ο συντηρητής των κουδουνιών και ο επισκευαστής τους. Ήταν επίσης , αυτός που γνώριζε καλά τα αντικείμενα και με κατεύθυνε κάθε φορά   πού έπρεπε να βρούμε το κάθε αντικείμενο, ποιο  ταιριάζει σε κάθε επάγγελμα  και ποιο  ταιριάζει σε ποια  θεματολογία . Επίσης με βοήθησαν και κάποιοι επιστήμονες που ενίοτε έπαιρνα  τις απόψεις τους και τη γνώμη τους.

Πολιτιστική ομάδα περιοδικού : Αργυροπλίδου Δήμητρα, Μπαμπλή Μαρία ,  Γιαλαντζή Παναγιώτα

Σχολιάστε

Top