Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Φερών «Ισαάκιος Κομνηνός»

1-10477894_10206919695620397_7460693794450143741_n

DSC00024

 

Μετά την ενημέρωση από τα μέλη του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Φερών «Ισαάκιος Κομνηνός»  και την παρακολούθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας στο Δημαρχείο Φερών είχα τη χαρά να πάρω  συνέντευξη από τον κ. Μπιριντζή Σ. Τον συνάντησα κάποιο απόγευμα στο χώρο όπου στεγάζεται ο σύλλογος και ακολούθησε η παρακάτω συζήτηση – συνέντευξη:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΦΕΡΩΝ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ.:  Πότε και πώς δημιουργήθηκε ο σύλλογος αιμοδοτών Φερών;

Απ.: Το 1988 συγκροτήθηκε η πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 25 άτομα και το 1992 γίναμε επίσημα σύλλογος με την επωνυμία «Ισαάκιος Κομνηνός».

Ερ.: Ποια ήταν η ανάγκη που σας οδήγησε να δημιουργήσετε το σύλλογο;

Απ.: Ο σκοπός του συλλόγου είναι η διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας και η συγκέντρωση εθελοντικού αίματος για τον πάσχοντα.

Ερ.: Ποια είναι τα οφέλη του συλλόγου;

Απ.: Από τη στιγμή που υπάρχει σύλλογος αυτό σημαίνει ότι όποτε χρειαστεί αίμα κάποιος από την περιοχή μας , εξυπηρετείται από το σύλλογο και δεν χρειάζεται να ψάχνει να βρει τη δεδομένη στιγμή αιμοδότες. Καλύπτουμε επίσης τις ανάγκες σε αίμα των παιδιών με μεσογειακή αναιμία και γενικά βοηθάμε τον άγνωστο πάσχοντα.

Ερ.: Με ποιο τρόπο προσεγγίσατε και εντάξατε στο σύλλογο τα μέλη σας;

Απ.: Υπήρχαν συνειδητοποιημένοι αιμοδότες που δίνανε αίμα και πριν τη δημιουργία του συλλόγου. Αυτοί λοιπόν πλησιάσαμε όσους περισσότερους μπορούσαμε , είτε μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον , είτε το φιλικό ή απλούς γνωστούς μας και τους μιλήσαμε για την αιμοδοσία . Οργανώσαμε ενημερωτικές ομιλίες στο Δημαρχείο και στα γύρω χωριά , καθώς και  κάποιες άλλες εκδηλώσεις.

Ερ.: Ποια η αντίδραση των ανθρώπων όταν τους ζητούσατε να γίνουν μέλη;

Απ.: Κάποιοι είχαν ακούσει για τα οφέλη της αιμοδοσίας και ήταν θετική η αντίδρασή τους , κάποιοι άλλοι ήταν αδιάφοροι . Υπήρχαν όμως και αυτοί που ήταν αρνητικοί , γιατί φοβόντουσαν μήπως κολλήσουν κάποια ασθένεια από τη μετάγγιση, κάποιοι φοβόντουσαν τη διαδικασία .

Ερ.: Πόσο σημαντική είναι κατά τη γνώμη σας η εθελοντική αιμοδοσία;

Απ.:Κατ΄αρχάς το αίμα δεν παράγεται από κανένα εργοστάσιο, αλλά μόνο ο ανθρώπινος οργανισμός και άρα μπορούμε να το μεταφέρουμε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επομένως,αν δεν υπήρχε αίμα τότε δεν θα μπορούσαν να γίνουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Θα πέθαιναν πολλοί άνθρωποι από ατυχήματα.

Επίσης, το αίμα του εθελοντή αιμοδότη είναι ασφαλέστερο από οποιουδήποτε άλλου αιμοδότη, γιατί γνωρίζει πότε πρέπει και μπορεί να δώσει αίμα.

Τέλος, προσφέρεται στα νοσοκομεία σε όποιον το χρειάζεται, χωρίς να αναγκάζεται να ψάχνει το νοσοκομείο ή ο ασθενής τη στιγμή που θα το χρειαστεί.

Ερ.: Πώς θα πείθατε κάποιον να γίνει εθελοντής αιμοδότης;

Απ.: Θα του έλεγα ότι δίνοντας αίμα, σώζεις μία ζωή, εξασφαλίζεις την οικογένειά σου , αν κάποια στιγμή  τυχόν θα χρειαστεί , κάνεις καλό στον εαυτό σου γιατί δίνοντας αίμα αναγκάζεις τον οργανισμό να παράγει καινούριο αίμα. Επίσης, βοηθάς την οικονομία της πατρίδας σου. Κάθε χρόνο υποχρεώνεται να πληρώνει τεράστια ποσά για να εισάγουμε αίμα από το εξωτερικό.

Ερ: Τελειώνοντας τι θα θέλατε να ευχηθείτε για το μέλλον;

Απ.: Εύχομαι όλα τα παιδιά από την μικρή ηλικία να γνωρίζουν την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας και να παροτρύνουν τους γονείς τους, αλλά και τους φίλους τους όταν μεγαλώσουν, να γίνουν εθελοντές , απαλλαγμένοι από τον φόβο και την άγνοια. Άλλωστε λίγα λεπτά αρκούν για να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή !!!

 

Αλεστάς Απόστολος Γ’2

 

10401203_1057411085020_1944_n

Σχολιάστε

Top