Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη

Ακριβώς στη μέση των τριών εβδομάδων των Αποκριών, έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης. Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών έχουν τις ονομασίες Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.

Η τέταρτη μέρα της Κρεατινής είναι η Τσικνοπέμπτη. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του κρέατος που ψήνεται) και «Πέμπτη», καθώς παραδοσιακά αυτή τη μέρα ψήνουμε και καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης είναι  πολλών αιώνων, παραμένει απροσδιόριστη όμως η ακριβής προέλευση του. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και είναι μια από τις ελάχιστες που κατάφεραν να διατηρηθούν.

Η ημέρα της Τσικνοπέμπτης είναι κατεξοχήν μέρα χαράς, καθώς είναι η μέρα που ξεκινούν οι εκδηλώσεις της αποκριάς. Τη μέρα αυτή, επιβάλλεται το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Για πρώτη φορά  λοιπόν φέτος τηρήθηκε το  έθιμο της Τσικνοπέμπτης στο σχολείο μας. Σε αυτό βοήθησε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, ο οποίος όχι μόνο παρήγγειλε τα εδέσματα αλλά και τα ετοίμασε  για τους μαθητές.

Επικράτησε   ένα κλίμα μα χαράς και διασκέδασης. Αυτή την ημέρα την περίμεναν όλοι οι μαθητές με αγωνία, διότι ξεκουραστήκαμε από τα μαθήματα και διασκεδάσαμε λίγη ώρα μαζί με τους  καθηγητές μας. Ελπίζουμε το έθιμο αυτό να γίνει θεσμός και να διοργανωθεί και την επόμενη χρονιά!!!

Θεοδόσης Κολγιώνης Γ΄2

Σχολιάστε

Top