ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ

ala

Man Plowing Snow with Skisimages (5)

curling_canada_torino_2006                -

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ

Σιγά σιγά πολλοί από εμάς αρχίζουμε να προγραμματίζουμε τις χειμερινές διακοπές μας και ετοιμαζόμαστε για χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες και διασκέδαση στο χιόνι. Το χειμώνα οι ευκαιρίες μας για δημοφιλή αθλήματα μειώνονται και έτσι προκύπτει το ερώτημα : μπορούμε να διατηρήσουμε ή ακόμα να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση; Η απάντηση είναι : Ναι!

Η συντριπτική πλειοψηφία των χειμερινών σπορ εκτελείται κυρίως σε ορεινές περιοχές οπότε θα είμαστε εκτεθειμένοι στις δραστηριότητες αυτές σε υψηλότερο υψόμετρο. Σε αυτά τα ύψη ο αέρας είναι λεπτότερος και η πίεση είναι χαμηλότερη οπότε το σώμα μας πρέπει να ανταποκρίνεται με έναν ορισμένο τρόπο.

Κατά τις περιόδους αυτές οι θετικές αλλαγές παρατηρούνται σχετικά γρήγορα. Για παράδειγμα, αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, πιο αποτελεσματική αναπνοή και αυξημένος καρδιακός ρυθμός. Τα χειμερινά σπορ διατηρούν μια πιο παρατεταμένη στάση με την χρήση των μυών που πρέπει να διατηρούμε όταν εκτελείται η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σκεφτείτε την κατάβαση με σκι όπου πρέπει να διατηρούμε μια πιο σταθερή θέση οκλαδόν η οποία αντέχει σε διαφορετικά φορτία λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της ταχύτητάς μας. Αυτή η άσκηση βοηθάει στην βελτίωση της σταθερότητάς μας.

Οι χειμερινές δραστηριότητες σημαίνουν εντατική εκπαίδευση διάρκειας ημερών κάτι το οποίο είναι εξαιρετικό για το σώμα μας. Τα περισσότερα χειμερινά σπορ αποτελούνται από την ολίσθηση πάνω στο χιόνι και στον πάγο. Η ισορροπία είναι βασικό στοιχείο και τονίζει την συμμετοχή του κορμού του σώματος, στηρίζοντας τη στάση και την σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης.

Μπορεί να ακούγεται αστείο σε κάποιους, αλλά το να γυμναστούν σωστά τα κάτω άκρα είναι «άθλος». Τα χειμερινά σπορ όπως είναι το καγιάκ στο χιόνι, το σκι αντοχής, η χιονοσανίδα, το έλκηθρο, το ski jumping κ.α. εστιάζουν στην ενδυνάμωση των κάτω άκρων βοηθώντας τα να συμβαδίσουν με το υπόλοιπο σώμα. Γενικά τα χειμερινά σπορ προσφέρουν πολλά οφέλη και βελτιώνουν την υγεία και την φυσική κατάσταση σε βαθμό που δεν φαντάζεστε.

Βραζάλης Δημήτρης

Σχολιάστε

Top