ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ_600_400_-1520156881

Σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του ή Τσέγανη, όπως ονομαζόταν παλιά. Κοντά στο χιονοδρομικό , αλλά σχετικά αρκετά μακριά από τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα της περιοχής,  έτσι ώστε να διατηρεί την ησυχία και το χρώμα του. Αυτό ισχύει όλο το χρόνο, εκτός από τα τριήμερα και τις γιορτές, όταν το χωριό συγκεντρώνει πλήθη επισκεπτών που καταφθάνουν εδώ από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Χτισμένος σε υψόμετρο 1200 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Βόρας, παρά το γεγονός, ότι πριν από μερικά χρόνια είχε νεκρώσει, αποτελεί πλέον τον πιο χειμερινό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας. Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από κτηνοτρόφους και χτίστες από την Ήπειρο ενώ το 1992 χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός.

Το χωριό σήμερα αριθμεί *300* περίπου μόνιμους κατοίκους και αναπτύσσεται με βάση τις σύγχρονες επιταγές για υψηλού επιπέδου φιλοξενία, διατροφή σε συνδυασμό με την πλούσια σε τυροκομικά και κρέατα, τοπική παραδοσιακή κουζίνα, διασκέδαση σε διάφορα καφέ και οινοπωλεία και υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ιππασία) εκτός των χειμερινών αθλημάτων στο συγκρότημα του Καϊμάκτσαλάν. Υπάρχουν πολλές χωμάτινες διαδρομές για 4Χ4 που οδηγούν προς τα χωριά Λουτράκι, Κερασιά, Παναγίτσα αλλά και προς την Αχλάδα και το Σκοπό (Φλώρινα) δίπλα από τα απομεινάρια του κάστρου της Σέτινας.

Oι επισκέπτες, που επιλέγουν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, μαγεύονται από τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τα κεραμίδια, δείγματα της παραδοσιακής τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, κτισμένα από πελεκητή πέτρα. Με την δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρο Καϊμακτσαλάν, το χωριό μεταμορφώθηκε σε έναν κοσμικό οικισμό, ο οποίος θεωρείται ένας από τα ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της  Ελλάδας, με παραδοσιακούς ξενώνες, εντυπωσιακές αναπαλαιωμένες κατοικίες, γραφικά μαγαζάκια και κυρίως νυχτερινά κέντρα, που υπόσχονται έντονες βραδιές στους εκδρομείς, που επιθυμούν διασκέδαση μέχρι πρωίας.
Βραζάλης Δημήτρης
9agios

Σχολιάστε

Top