TO MHNYMA TΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

twiggs-and-rose-hips-christmas-wreath-040

eikona

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» (Λκ, 2, 14)

 

Αυτόν τον ύμνο θα ακούσουμε στη Θεία  Λειτουργία των Χριστουγέννων και είναι ο ύμνος που οι άγγελοι έψαλλαν τη νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός.

Έτσι, τονίζουμε το οικουμενικό και πανανθρώπινο μήνυμα της μεγάλης αυτής εορτής. Μήνυμα χαράς, ειρήνης και αγάπης. Όμως, η χαρά θα σβήσει με το πρώτο σβήσιμο των φώτων από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όταν όλοι θα έχουμε επιστρέψει στην καθημερινότητάς μας, στα προβλήματα και στις έγνοιες μας.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: τελικά η χαρά των Χριστουγέννων διαρκεί τόσο λίγο; Όχι βέβαια. Διότι Χριστούγεννα σημαίνει κάτι παραπάνω από γλυκά, στολίδια και διασκέδαση.

Χριστούγεννα είναι να  ζεις συνέχεια με ελπίδα, να δίνεις κάθε στιγμή τα χέρια σου για συμφιλίωση, να βοηθάς τον γείτονά σου, αλλά και τον ξένο, να σκουπίζεις τα δάκρυα των πονεμένων και να χαρίζεις απλόχερα αγάπη. Χριστούγεννα είναι ,όταν η ανάγκη του δύστυχου λιγοστεύει, όταν οι καρδιές είναι ευτυχισμένες, όταν μπορείς να κοιτάς τον συνάνθρωπό σου στα μάτια και να μην ντρέπεσαι, όταν νοιώθεις άνθρωπος, όταν ο Θεός κατεβαίνει από τον ουρανό και φέρνει Φως:

τότε είναι ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Μανωλοπούλου Χρυσή, Καθηγήτρια Θεολόγος

Παρασχάκη Μάρθα, Μαθήτρια Γ΄ Γυμνασίου

 

Σχολιάστε

Top