«ΜΠΑΜΠΩ»

μπαμπωJ

Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό του Έβρου είναι η Μπάμπω.

Προετοιμασία: 30-45 λεπτά, Μαγείρεμα: 45-60 λεπτά

Υλικά
750 γραμ. συκώτι
2 κούπες ρύζι
1 κρεμμύδι ξερό
νερό
έντερα
αλατάκι
λίγη ρίγανη
λίγο μαυροπίπερο
λίγο πιπέρι κόκκινο
ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Αρχικά ψιλοκόβουμε τα τζιγέρια (σπλάχνα) και τα κρεμμύδια.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να καίει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Έπειτα, ρίχνουμε το συκωτάκι. Στην συνέχεια, αφού τσιγαριστούν, βάζουμε αλάτι, πιπέρια και ρίγανη. Προσθέτουμε, επίσης, το ρυζάκι και 1 κρασοπότηρο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Σβήνουμε την φωτιά και αφού πλύνουμε πολύ καλά τα έντερα, γεμίζουμε το καθένα με πέντε περίπου κουταλιές της σούπας από το μείγμα που ετοιμάσαμε. Το κάθε εντεράκι δεν πρέπει να παραγεμιστεί. Τοποθετούμε ένα-ένα τα γεμισμένα εντεράκια στο ταψάκι και ρίχνουμε νερό, ώσπου να σκεπαστούν, καθώς και λίγο λαδάκι.

Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο περίπου για 1 ώρα, προσέχοντας να τα τρυπήσουμε στο πρώτο δεκάλεπτο με μια οδοντογλυφίδα κατά μήκος αρκετές φορές για να μην σκάσουν καθώς φουσκώνουν.

Καλή όρεξη!

Αργυροπλίδου Δήμητρα

Σχολιάστε

Top