ΝΟΣΤΙΜΗ ΛΑΓΑΝΑ

λαγάνα

  ΛΑΓΑΝΑ       

ΥΛΙΚΑ                                                                                                                                                                                        

20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη

1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο

1 κ.σ. αλάτι

2 κ.σ. λάδι ή ταχίνι

2 κ.σ. ζάχαρη

λίγο σουσαμι

Εκτέλεση

Βήμα  1) Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε).

Βήμα  2) Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.

Βήμα  3) Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί).

Βήμα  4) Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.

Βήμα  5) Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι.

Βήμα  6) Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15′-20′. Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.

Γιαλαντζή  Παναγιώτα

Σχολιάστε

Top