STEPHEN HAWKING

stephen-hawking-570

 

Ο Στίβεν Χώκινγκ , γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 .Είναι Βρετανός θεωρητικός φυσικός , κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας  στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ο γιος μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία. Φοίτησε στη Σχολή του Σεν Άλμπανς. Στην αρχή είχε την εικόνα ενός μαθητή «σπασίκλα». Αυτός και οι φίλοι του κατασκεύασαν ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή χρησιμοποιώντας παλιά εξαρτήματα από ένα τηλεφωνικό κέντρο . Αλλά όταν πέρασε στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει μαθηματικά και φυσική , βρίσκοντας τις εργασίες πολύ εύκολες… τεμπέλιαζε, με αποτέλεσμα παρά λίγο να μην πάρει την απαιτούμενη βαθμολογία για να τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέιμπριτζ.

Σε ηλικία 21 ετών διαγνώσθηκε ότι πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια ασθένεια που τον έχει αφήσει σχεδόν παράλυτο. Και όμως, δεν το έβαλε κάτω. Παρ΄ όλο που οι γιατροί του έδιναν μόνο δύο χρόνια ζωή, παντρεύτηκε τη Τζιν Γιούλαντ με την οποία έκανε οικογένεια- δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Από το κολέγιο άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρική πολυθρόνα. Έγινε καθηγητής στα 37 του χρόνια στην έδρα των Μαθηματικών στο Κέιμπριτζ. Μετά δούλεψε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια. Η εκπληκτική του μνήμη του επέτρεπε να αντιλαμβάνεται νοερά πολύπλοκα συστήματα μαθηματικών εξισώσεων χωρίς να κρατάει σημειώσεις! Το 1985, ενώ πραγματοποιούσε έρευνα κοντά στη Γενεύη για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, έπαθε πνευμονία και οι γιατροί του έκαναν τραχειοστομία. Πάλι κατάφερε να συνεχίσει τις έρευνες χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή που επέλεγε από μια οθόνη λέξεις σχηματίζοντας προτάσεις τις οποίες εκφωνούσε η συσκευή.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έγινε διάσημος διεθνώς από το βιβλίο του «Το χρονικό του χρόνου» που του έδωσε την ευκαιρία να ταξιδεύσει σε όλο τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις. Έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του η οποία τον τάϊζε και τον πρόσεχε καθημερινά με τη συνδρομή της νοσοκόμας Ελέιν, γυναίκα του φίλου του μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών Ντέιβιντ Μέισον, εκλαΐκευσε τις δύσκολες έννοιες της φυσικής . Το 1991 ο Χώκινγκ σόκαρε τους φίλους τους όταν έμαθαν πως χώρισε με την Τζέιν για να παντρευτεί τη νοσοκόμα Ελέιν Μέισον. Όμως το 2006 υπέβαλε αίτηση διαζυγίου…

Σήμερα σε ηλικία 72 ετών θεωρείται ο πλέον καταξιωμένος κοσμολόγος και από τους μακροβιότερους ασθενείς με αμυοτροφική σκλήρυνση.

«Είμαστε ασήμαντα πλάσματα επάνω σε έναν μικρό πλανήτη ενός πολύ μέτριου άστρου στις παρυφές ενός από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια γαλαξίες. Είναι λοιπόν δύσκολο να πιστέψει κανείς σε έναν Θεό που θα μπορούσε να νοιαστεί για μας ή έστω να προσέξει ότι υπάρχουμε».

Η αγνωστικιστική του δήλωση, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, πλήγωσε την πρώην σύζυγό του Τζέιν η οποία απάντησε πως χωρίς την πίστη της στο Θεό θα της ήταν δύσκολο να βρει τη δύναμη να τον υπηρετεί…

Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Στίβεν Χόκινγκ είναι η ταινία με τίτλο «The Theory Of Everything», η οποία περιγράφει τη ζωή και την πορεία του μεγαλύτερου εν ζωή Βρετανού θεωρητικού φυσικού.

Η ταινία, ακολουθεί τα βήματα του σπουδαίου Στίβεν Χώκινγκ  από το 1963. Τότε δηλαδή που σπουδάζει στο Κέιμπριτζ, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται τη συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του Τζέιν Γουάιντ. Παρακολουθούμε τη ζωή τους, τη μοιραία διάγνωσή στον Χόκινγκ – ότι πάσχει από τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα - γεγονός που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας.

Το φιλμ «Η Θεωρία των Πάντων» (The Theory of Everything) του Τζέιμς Μαρς, αποτυπώνει την εκπληκτική, ανθρώπινη ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, του Στίβεν Χόκινγκ, τον οποίο εδώ τον υποδύεται συγκλονιστικά, ο νεαρός και ταλαντούχος ηθοποιός Έντι Ρέντμεϊν.

«Μπράβο Έντι, είμαι πολύ περήφανος για σένα». Η ανάρτηση του Στίβεν Χόκινγκ στη σελίδα του στο facebook για τον Έντι Ρεντμέιν, ο οποίος απέσπασε το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «The Theory of Everything» είναι η τελική επιβράβευση μίας μακράς πορείας.

«Η ταινία με έκανε να αναλογιστώ τη ζωή μου. Σε στιγμές ένιωθα πως ήμουν εγώ», έγραφε ο Χόκινγκ μήνες πριν, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τη συγκίνησή του για την ταινία, ήδη από την πρώτη φορά που την είδε.

Intelligence-Is-The-Ability-To-Adapt-To-Change---Stephen-Hawking

 stefen-howking-facebook

Σχολιάστε

Top