Παναγία Κοσμοσώτειρα

1aefd44c5c812a45

kosmosotira 

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑΣ, άλλοτε καθολικό της τειχισμένης μονής Βήρας, ιδρύθηκε το 1151-1152 από το σεβαστοκράτορα Iσαάκιο Kομνηνό, τριτότοκο γιο του Αλεξίου του Α’.  Το καθολικό μετατράπηκε επί Τουρκοκρατίας (14ος αι.) σε τζαμί του Σουλεϊμάν και, αιώνες αργότερα, πάλι σε χριστιανική εκκλησία. Η μονή περιβαλλόταν από τεράστιους τοίχους, υπήρχαν κελιά για 90 μοναχούς, νοσοκομείο, βιβλιοθήκη και γηροκομείο.Mε την αριστουργηματική αρχιτεκτονική της – σταυροειδής εγγεγραμμένος δικιόνιος ναός με πεντάτρουλη στέγαση – και το λαμπρό τοιχογραφικό διάκοσμό της – δείγμα της υψηλής τέχνης των κωνσταντινουπολιτών αγιογράφων κατά το 12ο αι. – η εκκλησία αποπνέει την κομψότητα των κατασκευών της Bασιλεύουσας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της κομνήνειας περιόδου.

Στην εξωτερική πλευρά του Ιερού υπάρχει κεραμικό ανάγλυφο με τον αυτοκρατορικό μονοκέφαλο

Κεραμικό ανάγλυφο με τον αυτοκρατορικό μονοκέφαλο αετό

Κεραμικό ανάγλυφο με τον αυτοκρατορικό μονοκέφαλο αετό

αετό,πολύτιμο για την σπανιότητα και τον συμβολισμό του. Σήμερα σώζονται δύο από τους έξι πύργους του εσωτερικού περιβόλου.Μολονότι δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις, θρύλοι και παραδόσεις θέλουν τον Ισαάκιο Κομνηνό να έχει ταφεί στο εσωτερικό της μονής. Σε αυτό συντείνει και η τοιχογραφία της Παναγίας Κοσμοσώτειρας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του τοιχώματος του θολωτού χώρου, με την Βρεφοκρατούσα να δείχνει με το δεξί της χέρι το πάτωμα του ναού. Για αρκετούς ερευνητές και ιστορικούς, η ασυνήθιστη αυτή μορφή της Παναγίας και η ανατρεπτικότητα που ενέχει η τεχνοτροπία της απεικόνισής της, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι εκείνος που τη φιλοτέχνησε επιθυμούσε να αποκαλύψει το σημείο όπου βρίσκεται εδώ και αιώνες θαμμένος ο σεβαστοκράτορας Ισαάκιος Κομνηνός.

 

Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου τελείται μέγας πανηγυρικός εσπερινός, που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιο προσκύνημα των απανταχού Θρακών, ενώ από το ναό ξεκινά μια από τις πιο συγκινητικές λιτανείες της ιερής εικόνας, συνοδευόμενη από  εορταστικές εκδηλώσεις.

DSCF1106

DSC_6455

Σχολιάστε

Top