Μυστικά για καλό κοκορέτσι

Μυστικά για καλό κοκορέτσι

* Τα έντερα δεν χρειάζεται να αναποδογυριστούν για να καθαριστούν. Το πιο πρακτικό σύστημα που είναι ένα πλαστικό χωνί με πολύ μικρή διάμετρο, το οποίο εφαρμόζεται στην άκρη του εντέρου και μπαίνει κάτω απο την βρύση. Αφήνετε το νερό να τρέξει μέχρι να βγει καθαρό και προσέχετε για να διατηρήσετε το έντερο όσο το δυνατόν άθικτο.

* Τα έντερα συμπεριφέρονται πολύ καλύτερα όταν πλένονται ενώ κολυμπούν σε νεροχύτη γεμάτο νερό.

* Αφού καθαριστούν, τα έντερα μπορούν να βουτηχτούν στον χυμό 2-3 λεμονιών με λίγο νερό και να μείνουν στο ψυγείο για δύο ώρες. Το λεμόνι τα ασπρίζει και τα απολυμαίνει.

* Οι παλαιότεροι  άφηναν το κοκορέτσι  δεμένο «να βγάλει τα υγρά του» απο το απόγευμα του Μ. Σαββάτου αλλά πολλοί ειδικοί διαφωνούν. Είναι πολλές οι ώρες και το κοκορέτσι στεγνώνει, λένε. Εξι ώρες είναι αρκετές, λένε.

* Η συκωταριά μαρινάρεται για μερικές ώρες σε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λειωμένο σκόρδο.

* Αφού περάσουμε τη συκωταριά στη  σούβλα, την τυλίγουμε με τη μπόλια.  Την ξέχασα την τελευταία φορά που έφτιαξα κοκορέτσι και ίσα που τη γλυτώσαμε την καταστροφή.

* To κοκορέτσι θέλει γύρω στις δύο ώρες ψήσιμο στη σούβλα και πρέπει να είναι έτοιμο τουλάχιστον μία ώρα πριν το αρνί – για την όρεξη.

Το βασικό μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο δέσιμο και δεν είναι θέμα κόμπων. Είναι θέμα τεχνικής.

 Γιαλαντζή Παναγιώτα

Σχολιάστε

Top