Λαζαράκια: μια πασχαλιάτικη συνταγή από τη Σαββίνα Σ.

Τα λαζαράκια

Συνταγή για τα Λαζαράκια

Το πρώτο Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα, γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου. Εκείνο το Σάββατο σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα ξακουστά λαζαράκια. Στα λαζαράκια δίνουν το σχήμα ενός ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες και σύμφωνα με την παράδοση, όσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουνε και στη θέση των ματιών βάζουνε δυο γαρίφαλα.

Πώς όμως φτιάχνονται τα λαζαράκια;

Πρώτα από όλα, χρειαζόμαστε:

465γρ. αλεύρι δυνατό
25γρ. νωπή μαγιά
250ml. νερό
1 πορτοκάλι
75ml. ελαιόλαδο
155γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1-2 ξυλάκια κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισου
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μοσχοκάρφια
Μαύρες σταφίδες

Διαδικασία:

Ζεσταίνετε  100 ml. του νερού και μέσα διαλύετε καλά τη μαγιά, μαζί με μια κ.σ ζάχαρης Αφήνετε το μίγμα στην άκρη σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Έπειτα σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τα 150 ml. νερό μαζί με την κανέλα, 4-5 μοσχοκάρφια, την φλούδα από το πορτοκάλι και τους σπόρους του γλυκάνισου μέχρι να πάρουν 1-2 καλές βράσεις και στην συνέχεια το αποσύρετε και το αφήνετε στην άκρη. Περνάτε το νερό από ψιλή σίτα και το αναμειγνύετε με το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού και το αλάτι.

Σε ένα λεκανάκι κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το υγρό μίγμα που ετοιμάσατε. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχετε μια ωραία εύπλαστη ζύμη. Το αφήνετε 5 λεπτά να ξεκουραστεί και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Χωρίζετε τη ζύμη σε ζυμαράκια των 80γρ. και πλάθετε τις φιγούρες για τα λαζαράκια.

Κόβετε ένα μικρό κομματάκι από το κάθε ζυμαράκι για τα χέρια, το οποίο πλάθετε σε κορδόνι, το υπόλοιπο ζυμαράκι το κάνετε φρατζολάκι και τυλίγετε το κορδόνι σταυρωτά γύρω από τη μέση, τοποθετείτε δύο σταφίδες για τα χεράκια και 2 μοσχοκάρφια για τα μάτια.

Τέλος αλείφετε τα λαζαράκια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά στους 180ο C.

Συμβουλή: Εάν τυλίξετε τα λαζαράκια με μεμβράνη, όταν κρυώσουν καλά θα διατηρηθουν για ακόμα περισσότερες μέρες.

 

                                                                                     Σαββίνα Σ. Β5

 

Σχολιάστε

Top