Η λίμνη Βιστωνίδα

ΑΠΟ: kat_angel - Φεβ• 26•18

Η λίμνη Βιστωνίδα

            Oι μικροί δημοσιογράφοι του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, σας καλούν να γνωρίσετε έναν από του σημαντικότερους υδροβιότοπους της περιοχής τους, με αφορμή την Ημέρα Υδροβιότοπων στις 2 Φεβρουαρίου.

            Κοντά στη πόλη της Κομοτηνής βρίσκεται η λίμνη της Βιστωνίδας όπου ανήκει στο Εθνικό πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το πάρκο έχε έκταση 930.000 στρέμματα και παίζει σημαντικό ρόλο στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Είναι το μεγαλύτερο υδροβιοτοπικό πάρκο της χώρας. Περιλαμβάνει τις περιοχές Δέλτα Νέστου, λίμνης Βιστωνίδας και λίμνης Ισμαρίδας.

            Η λίμνη Βιστωνίδα έχει έκταση 42.000 στρέμματα και βάθος περίπου 2,5 μέτρα. Πήρε το όνομα της από την αρχαία ονομασία της πόλης που ίδρυσε ο μυθικός Βίστων και κατοικούσαν οι Βίστωνες.  Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Στο σύμπλεγμα της Βιστωνίδας συμπεριλαμβάνονται οι λιμνοθάλλασες Λαφρούδα, Λάφρη, ο Λάγος και το Πόρτο Λάγος. Στην περιοχή του Πόρτο Λάγος υπάρχουν ερωδιοί μέσα στην περιοχή με τα πεύκα. Επίσης στην περιοχή της Βιστωνίδας βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη ψαριών όπως η Θρίτσα και η Γελάρτζα, ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών το Κεφαλούδι, ενώ εκεί γεννάει τα μικρά της και  ένα από τα μεγαλύτερα είδη πάπιας που υπάρχουν στη χώρα μας, η Βαρβάρα.

            Η Βιστωνίδα έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, το βόρειο τμήμα της έχει γλυκό νερό από τα νερά του Κόσυνθου, Κομψάτου και Τραύου ενώ το νότιο τμήμα της έχει θαλασσινό νερό από την λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες από τη λίμνη καθώς και μερικά από τα πουλιά που φωλιάζουν εκεί.

1234

        Κορμοράνος                     Νυχτοκόρακας                Σταχτοτσικνιάς             Κρυπτοτσικνιάς

5 6 7 8

   Λευκοτσικνιάς                        Καλαμοκάνας                        Αβοκέτα                    Χαλκοκουρούνα

 

9 ??????????????????????????????? 11 12

Χαλκόκοτα                           Ροδοπελεκάνος                        Λεπτομύτα                  Πρασινοκέφαλη

 

13

Φοινικόπτερα

 

Το κολλάζ που φτιάξαμε στην τάξη…

κολλαζ

 

Η έκταση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

παρκο

 

Η λίμνη από ψηλά. Μπορούμε να δούμε και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

λιμνη

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top