Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια επιθετική συμπεριφορά, εναντίον ενός ατόμου και γίνεται από ένα ή περισσότερα άτομα. Μπορεί να διαρκεί για σύντομη χρονική περίοδο ή για ολόκληρα χρόνια, αν ο θύτης δεν αντιδράσει. Ο δράστης έχει σκοπό να βλάψει το παιδί και δεν φοβάται μην βρεθεί στη θέση του, διότι βασίζεται στην αδυναμία του παιδιού. Υπάρχουν διάφορες μορφές εκφοβισμού.
- Ο σωματικός εκφοβισμός και βία περιλαμβάνει σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, κλοτσιές, τρικλοποδιές κ.α. Αυτό το είδος εκφοβισμού γίνεται με απόσπαση χρημάτων, απειλές ακόμα και απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων.
- Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός περιλαμβάνει την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού μηνύματος .Επίσης, ο εκφοβιστής προσπαθεί να απομονώσει κοινωνικά κάποιο άτομο ή ακόμα επιχειρεί να πείσει τους άλλους να αισθανθούν αντιπάθεια, διαδίδοντας κακόβουλες φήμες.
- Ο λεκτικός εκφοβισμός είναι όταν ο θύτης πειράζει συνεχόμενα το θύμα βρίζοντάς το, κοροϊδεύοντάς το και προσβάλλοντάς το με λόγια.
Αν αυτό γίνεται συνέχεια μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα, όπως η μοναξιά, το άγχος και η κατάθλιψη. Το παιδί που θυματοποιείται παρουσιάζει άρνηση για το σχολείο, φόβο για την ανάπτυξη σχέσεων, αλλαγές στη διάθεση και μαθησιακά προβλήματα, γιατί η σχολική ζωή γίνεται ανυπόφορη. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου πρέπει όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του να κάνουμε ότι μπορούμε. Θα πρέπει, αν παρατηρήσουμε ή αν αντιμετωπίσουμε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, να τα αναφέρουμε. Επίσης, θα πρέπει να «μπούμε» στη θέση του θύματος, να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να καταλάβουμε ότι κανείς δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά.
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, 6 Μαρτίου, φιλοξενήσαμε στην τάξη μας την ψυχολόγο του σχολείου και μιλήσαμε για αυτό το φαινόμενο. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το βίντεο που φτιάξαμε.
https://drive.google.com/file/d/1Et4dqQ5azisq7ePeUwaiD2Wu8Nf3UOL8/view