Πρωταπριλιά

Την 1η  Απριλίου κάθε χρόνο, όλοι λέμε μερικά αθώα ψέματα λόγω του εθίμου της ημέρας. Ξεγελάμε το «θύμα» μας με τις φάρσες μας . Μερικά από τα συχνότερα ψέματα είναι το «Λέρωσες την μπλούζα σου» και το «χάλασε το αγαπημένο σου αντικείμενο» . Υπάρχουν όμως και πιο πρωτοπόρες ιδέες για φάρσες όπως το να γεμίσετε τα μπισκότα με οδοντόκρεμα!

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του εθίμου της 1ης  Απριλίου.  Η μία αναφέρεται στη Γαλλία. Το έθιμο αυτό προήλθε από το 16ο αιώνα . Μέχρι τότε οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την πρώτη μέρα του Απριλίου . Όμως όλα άλλαξαν το 1564 όπου ο βασιλιάς Κάρολος άλλαξε την ημερομηνία της πρωτοχρονιάς και την όρισε 1 Ιανουαρίου . Κάποιοι έστελναν ακόμη πρωτοχρονιάτικα δώρα την 1η Απρίλη για να τους κοροϊδεύουν . Έτσι, αυτή η κοροϊδία τους μετατράπηκε σε έθιμο.

Η άλλη εκδοχή θέλει τους Κέλτες δημιουργούς του εθίμου. Ο βορειοδυτικός αυτός λαός της Ευρώπης ήταν ψαράδες. Η εποχή των ψαριών άρχιζε 1 Απριλίου, αλλά εκείνην την εποχή τα ψάρια πιάνονταν με δυσκολία. Για αυτόν τον λόγο, οι ψαράδες λέγανε ψέματα για το πόσα ψάρια είχαν καταφέρει να πιάσουν. Έτσι, αυτές οι ψεύτικες  ιστορίες που διηγούνταν, ύστερα από  χρόνια μετατράπηκαν σε έθιμο.

Στην Ελλάδα, το έθιμο έγινε γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Σε πολλά μέρη της χώρας υπάρχει η φήμη πως είτε ο «θύτης» είτε το «θύμα»  θα έχει τύχη και αντίστοιχα γρουσουζιά .

 

Πάολα Τότσκα