Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα  είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης  (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-1470). Είναι ένα από τα πιο γνωστά ιστορικά μνημεία στην Ελλάδα.   Έχει 34 μέτρα ύψος, 70 μέτρα περίμετρο και 6 ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο. Σε κάθε όροφο υπάρχει μια κεντρική κυκλική αίθουσα διαμέτρου 8,5 μέτρων.

Κατά την Τουρκοκρατία ο Λευκός Πύργος συνέδεε το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης της Θεσσαλονίκης με το θαλάσσιο. Γύρω από τον πύργο υπήρχε χαμηλός οκταγωνικός περίβολος Ο περίβολος αυτός χρησίμευε κυρίως για να προστατεύει τον Πύργο από τη θάλασσα αλλά θεωρείται πιθανή η χρήση του και για την τοποθέτηση πυροβόλων τα οποία έλεγχαν την ακτογραμμή και το λιμάνι. Επειδή πολύ συχνά η όψη του Πύργου βαφόταν με αίμα και υπήρχαν πολλά θύματα από Οθωμανούς βασανιστές και εκτελεστές αλλά και εκτελέσεις των φυλακισμένων από τους Γενίτσαρους, εκείνη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα ο Πύργος είχε ονομαστεί «Πύργος του Αίματος». Όταν οι Έλληνες κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη το 1912 κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, ο Πύργος είχε λευκό χρώμα, όπως και ονομάστηκε, γεγονός που συμβόλιζε τον καθαρισμό.

Από το 2006 λειτουργεί μόνιμα ως Μουσείο Πόλης της Θεσσαλονίκης. Από το 2008 στεγάζει μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή της πόλης από την ίδρυση της μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Προτείνω να τον επισκεφτείτε γιατί πιστεύω πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δείτε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και να θαυμάσετε την υπεροχή θέα!   

Λευκός Πύργος

Λευκός Πύργος

Εσωτερικός διάδρομος

Εσωτερικός διάδρομος

Ιωάννης Στυλίδης