Δίπλες

Υλικά

5 αυγά

2  βανίλιες

σόδα στη μύτη του κουταλιού του γλυκού 1 πρέζα αλάτι

3  ½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.

ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το μέλωμα

500 γραμ. θυμαρίσιο μέλι 1 φλ. νερό

½ κ.γλ. κανέλα

½ κ.γλ. γαρύφαλλο

ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

Εκτέλεση

Ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι οι δίπλες. Οι μελωμένες δίπλες από την Αργυρώ κοσμούν κάθε χρόνο το μπουφέ και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η συνταγή είναι εύκολη, απλή και έχει υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι. Φανταστικό γλυκό που θα σας θυμίσει τις δίπλες της γιαγιάς.

Για τις δίπλες,

Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια.

Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα).

Στους κρόκους ρίχνουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ με μίξερ χειρός, για να ασπρίσουν καλά και να μη μυρίζουν. Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα.

Χτυπάμε 5 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μίγμα.

Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού για να γίνει σαν πηχτός χυλός. Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο–λίγο). Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά.

Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι.

Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.

Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες.

Αφήνουμε να ροδίσουν.

Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Για το μέλωμα

Αραιώνουμε το μέλι με 1 φλ. νερό και περιχύνουμε τις δίπλες με προσοχή να μελωθούν όλες. Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανελογαρύφαλλο.

Εναλλακτικά, μπορούμε να τις μελώσουμε όπως τα μελομακάρονα και να τις πασπαλίζουμε με καρύδι (αφού κρυώσουν, με το σιρόπι να είναι ζεστό).

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!

Ελένη Χ. – Ιωάννα Μπ.

ΠΗΓΗ Συνταγής και φωτογραφίας: https://www.argiro.gr/recipe/diples/

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης