Περπατώντας στα ιστορικά στενά της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές πόλεις της Ελλάδας. Η ιστορία της ξεκίνησε το 315 π.Χ και δέχθηκε πολλές αλλαγές στην πορεία της. Το παρελθόν της σαγηνεύει τους περαστικούς όλων των εθνών αλλά και τους μόνιμους κατοίκους της, που ξέρουν να την εξερευνούν.

Η βόλτα μας ξεκινά από το λιμάνι της πόλης, όπου συναντάμε τον Λευκό Πύργο, που είναι και το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης. Ο Λευκός Πύργος είναι χτισμένος από τον 15ο αιώνα και αφού χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο στη συνέχεια μετατράπηκε σε φυλακή. Πλέον, λειτουργεί ως μουσείο που παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Λευκός Πύργος

Λευκός Πύργος

Προχωρώντας στα στενά της πόλης συναντά κανείς ένα επιβλητικό κτίριο, τη Ροτόντα. Το κτίριο αυτό λειτούργησε αρχικά ως παγανιστικός ναός, έπειτα ως χριστινικός ναός και τέλος ως τζαμί. Λίγα μέτρα πιο πέρα, αντικρίζουμε την αψίδα του Γαλέριου, γνωστή σε όλους ως Καμάρα. Η αψίδα είχε ανεγέρθει από τον αυτοκράτορα Γαλέριο προκειμένου να γιορτάσει τη νίκη του απέναντι στους Σασσανίδες Πέρσες. Φυσικά, αν προσέξει κάποιος τις λεπτομέρειες θα δει αποτυπωμένο τον αυτοκράτορα σε μεγάλες στιγμές θριάμβου.

Η Αψίδα Γαλερίου και στο βαθός η Ροτόντα

Η Αψίδα Γαλερίου και στο βαθός η Ροτόντα

Ανηφορίζοντας προς την οδό Κασσάνδρου αρχίζει να ξεδιπλώνεται μπρος στα μάτια μας μια άλλη όψη της πόλης, βγαλμένη από μια άλλη εποχή. Πλακόστρωτοι δρόμοι, στενάκια, παλιά αρχοντικά και γραφικές γειτονιές συνθέτουν τη μαγική εικόνα που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Οι πλατείες με τα παραδοσιακά καφέ και τα ταβερνάκια με τους παραδοσιακούς μεζέδες συμπληρώνουν την εμπειρία. Συντροφιά μας στη διαδρομή τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αιώνιοι υπερασπιστές της ασφάλειας της, το Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ.

Αρχοντικό στην Άνω πόλη

Αρχοντικό στην Άνω πόλη

Η θέα από το Επταπύργιο

Η θέα από το Επταπύργιο

Ένα σημαντικό μνημείο που δεν πρέπει να λείπει από την λίστα είναι η Μονή Λατόμου-Ναός του Οσίου Δαβίδ που βρίσκεται στην Άνω πόλη. Η Μονή είναι ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της πόλης και μνημείο της UNESCO. Ο ναός κτίστηκε πάνω στη θέση ενός ρωμαϊκού κτηρίου στα τέλη του 5ου με αρχές του 6ου αιώνα. Την ίδια περίοδο φιλοτεχνήθηκε στην αψίδα ψηφιδωτό. Το 1430, με την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς, ο ναός μεταβλήθηκε σε τζαμί με το όνομα Σουλιτζέ ή Κεραμεντίν τζαμί, ενώ άλλη άποψη θέλει τη μεταβολή αυτή να συνέβη στα πλαίσια του 16ου αιώνα. Το 1921 ο ναός επέστρεψε στη χριστιανική λατρεία.

Μονή Λατόμου - Ιερός Ναός Οσίου Δαβίδ (εξωτερικά)

Μονή Λατόμου – Ιερός Ναός Οσίου Δαβίδ (εξωτερικά)

Μονή Λατόμου - Ιερός Ναός Οσίου Δαβίδ (εσωτερικά)

Μονή Λατόμου – Ιερός Ναός Οσίου Δαβίδ (εσωτερικά)

Αυτά ήταν μερικά από τα πιο γνωστά ιστορικά και σαγηνευτικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Φυσικά υπάρχουν και άλλα σημεία που περιμένουν να τα εξερευνήσουμε, κάτι που θα γίνει στο επόμενο άρθρο μας.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης