ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υγιεινή διατροφή

Για μια υγιεινή διατροφή πρέπει να τρώμε όλες τις κατηγορίες τροφών όχι όμως μεγάλες ποσότητες .Σήμερα θα δούμε τι πρέπει να τρώμε από κάθε κατηγορία:

Γαλακτοκομικά, Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και περιέχει ασβέστιο. Μπορείτε να το εμπλουτίσετε με τα αγαπημένα σας φρούτα και να το τρώτε σαν επιδόρπιο.

Κρέας, Το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες.Τα αυγά είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για το σχηματισμό των μυών και διασφαλίζουν την σωστή ανάπτυξη του σώματος.

eatwellplate

Δημητριακά, ζυμαρικά,όσπρια κλπ,Πρέπει να τρώμε αρκετέςμερίδες τη εβδομάδα.Οι ξηροί καρποί είναι η καλύτερη επιλογή για ένα υγιεινό σνακ,αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και θεωρούνται επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες.

Φρούτα ,λαχανικά Ο χυμός ροδιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C , Κ και καλίου.Το μπρόκολο προστατεύει από τον καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα αλλά και από το έλκος.

 

Ακολουθήστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή, με όλες τις ομάδες τροφίμων και σύμφωνα με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής. Αποκλείστε μόνο τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.

Προτιμήστε προϊόντα χαμηλά σε ζάχαρη. Περιορίστε την κατανάλωση απλών, ραφιναρισμένων ζαχάρων από γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς νέκταρ, μέλι και μαρμελάδες. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να εντάσσονται αραιά στη διατροφή σας.

Προτιμήστε γαλακτοκομικά ημίπαχα με 1-2% λιπαρά (γάλα, γιαούρτι). Τα ολόπαχα προϊόντα είναι πλούσια σε επιβαρυντικά, κορεσμένα λιπαρά.

Αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε αλάτι, όπως αλμυρά σνακ, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, παστά, αλλαντικά, αλμυρά τυριά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Καταναλώστε ψωμί και φρυγανιές χωρίς αλάτι.

Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε τους χυμούς (ακόμα και τους φρέσκους) και καταναλώστε φρέσκα λαχανικά με κάθε γεύμα σας.

Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ο βασικός τύπος λίπους που καταναλώνετε στη δίαιτά σας. Αποφύγετε την κατανάλωση σπορέλαιων, βουτύρου και κορεσμένων λιπαρών, από ζωικές κυρίως τροφές. Τρώτε συχνά λιπαρά ψάρια, που είναι πηγές των ωφέλιμων ω-3 λιπαρών.

Καταναλώστε δημητριακά ολικής και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Πηγές υδατανθράκων, όπως πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο καθημερινά, μαγειρεμένα όμως με λίγο προστιθέμενο λίπος.

Αποφύγετε την παχυσαρκία. Αν έχετε υψηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, προσπαθήστε μέσα από σωστή διατροφή και τακτική άσκηση να χάσετε βάρος.

ΑΡΘΡΟ: ΗΛΙΑΝΝΑ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤ2

Σχολιάστε

Top