Το Βόρειο Σέλας

βόρειο σέλας

ΤΟ  ΒΟΡΕΙΟ  ΣΕΛΑΣ

    Το σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται «Βόρειο σέλας«, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο, «Νότιο σέλας». Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα φυσικά φαινόμενα, καθώς είναι πλούσιο σε φανταχτερά χρώματα και περίεργα σχέδια.
Το φαινόμενο μάλιστα είναι γνωστό από την αρχαιότητα καθώς ο πρώτος παρατηρητής του φέρεται να είναι ο Αριστοτέλης ο οποίος αναφέρει στο έργο του «Μετεωρολογικά» ότι είχε παρατηρήσει έντονα το φαινόμενο του σέλαος κατά τη διάρκεια μιας αίθριας νύκτας!

      Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως είναι ψυχές των νεκρών που αναζητούν τους δικούς τους. Έτσι κατά την  διάρκεια του φαινομένου ούτε μιλούσαν ούτε σφύριζαν φοβούμενοι μη κατεβεί το Σέλας χαμηλα και τους αρπαξει . Αλλά και οι Ινδιάνοι της Αμερικής πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας ήταν οι τεράστιες φωτιές που άναβαν τα ουράνια δαιμόνια όταν μαγείρευαν φάλαινες για να φάνε.

“Ελενα Αγριδιώτη Στ1

Ματίλντα Λυκουρίνου Στ1

Σχολιάστε

Top