ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑΣ

ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑΣ

ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ

Έτσι λέγονται διάφορα είδη που βρίσκονται στην Αφρική, τη Μαδαγασκάρη, τη νότια Ευρώπη, και σε όλη τη νότια Ασία όσο και στην Σρι Λάνκα. Έχουν επίσης εισαχθεί στη Χαβάη, Καλιφόρνια, και τη Φλόριντα, και συχνά διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα. Στην Ελλάδα, ο κοινός χαμαιλέοντας συναντάται πια μόνο στη Σάμο και στην Μεσσηνία, ενώ παλιότερα εντοπιζόταν επιπλέον στην Κρήτη και τη Χίο. Ο Χαμαιλέοντας έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον περιβάλλον του.Τα ειδικά κύτταρα του οργανισμού του, του επιτρέπουν να είναι καμουφλαρισμένος, για μία σχεδόν ολόκληρη ημέρα.

Ο χαμαιλέοντας δεν γίνεται το ίδιο χρώμα με την επιφάνεια που αγγίζει, αλλά αλλάζει χρώμα έτσι ώστε να φαίνεται σαν το φύλλωμα. Μερικά είδη χαμαιλέοντα είναι σε θέση να αλλάξουν το χρώμα του δέρματός τους. Διαφορετικά είδη χαμαιλέοντα είναι σε θέση να ποικίλλουν χρωματισμό και το σχέδιο μέσα από τους συνδυασμούς του ροζ, μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο, μαύρο, καφέ, γαλάζιο, κίτρινο, τιρκουάζ, και μοβ. Ο Χαμαιλέοντας στο δέρμα έχει ένα επιφανειακό στρώμα που περιέχει χρωστικές ουσίες , και κάτω από το στρώμα είναι κύτταρα με κρυστάλλους γουανίνης. Μερικά είδη, όπως ο νάνος χαμαιλέοντας Σμιθ, ρυθμίζει τα χρώματα του για καμουφλάζ, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα είδη θηρευτών (πουλί ή φίδι), από τις οποία απειλείται.

Όλοι οι χαμαιλέοντες είναι κυρίως εντομοφάγοι και τρέφονται με την μεγάλη τους γλώσσα από τα στόμα για να συλλάβει το θήραμα το οποίο βρίσκεται σε κάποια απόσταση.Η τεράστια και κολλώδης γλώσσα του, το βοηθά να πιάνει έντομα. Μένει ακίνητος περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εκτινάξει τη γλώσσα του όπου ένα άτυχο έντομο θα κολλήσει πάνω της.Ο χαμαιλέοντας τρέφεται με διάφορα έντομα και έχει την ικανότητα να γαντζώνεται εύκολα πάνω σε κλαδιά. Αν απειληθεί, μένει ακίνητος για να παραπλανήσει τον εχθρό του. Βρίσκεται συνήθως πάνω στα δέντρα, έτσι, τις περισσότερες φορές είναι πράσινος. Δεν χρειάζεται να πίνει νερό γιατί πίνει τους χυμούς από τα έντομα που τρώει. Πιστεύεται ότι η γλώσσα τους είναι μία και μισή έως δύο φορές το μήκος του σώματός τους.

Σχολιάστε

Top