Θράκη (α)

  Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, το τραπέζι  του κάθε σπιτιού έπρεπε να έχει εννιά φαγητά. Όλα νηστίσιμα και



Μακεδονία

Το  «Σπόρδισμα  των  φύλλων» Στο νησί της Θάσου μέχρι σήμερα ακόμα οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο το «σπόρδισμα



Ήπειρος

Τα σπάργανα του Χριστού Ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα της  Ηπείρου ήταν να φτιάχνουν τηγανίτες στην πλάκα. Οι τηγανίτες



Πελοπόννησος

Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι κάτοικοι τοποθετούν ένα μεγάλο κούτσουρο στο τζάκι, ώστε να καίει όλη την ημέρα, για να



Κρήτη

Στην Κρήτη ξεχωρίζουν το σφάξιμο του χοίρου, τα γλυκίσματα, το ποδαρικό και τα παραδοσιακά κάλαντα που τα παιδιά τα έλεγαν



Επτάνησα

Οι κολόνιες Στην Κεφαλλονιά, καθώς και στα υπόλοιπα Επτάνησα, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι του νησιού γεμάτοι



Θεσσαλία

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γινόταν το λεγόμενο «τάισμα της βρύσης», σε χωριά της Κεντρικής Ελλάδας. Οι κοπέλες τα



Στερεά Ελλάδα

Το αρραβώνιασμα της φωτιάς: γίνεται ξημερώματα των Χριστουγέννων την ώρα που ο λαός την αποκαλεί «ανοιχτή ώρα». Η νοικοκυρά βάζει



Κυκλάδες

Το «πάντρεμα» της φωτιάς είναι ένα  έθιμο των νησιών και σκοπό έχει την ενίσχυση των δεσμών του ζευγαριού. Στο Γλινάδο



Δωδεκάνησα

Την ημέρα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ρόδου συνηθίζουν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία και αμέσως μετά να επισκέπτονται τους

Top