Οι επαναστατικές οπτικές ίνες

Το καλώδιο του μέλλοντος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η νέα εφεύρεση, της οποίας η όψη και οι ιδιότητες είναι πράγματι εξωπραγματικές. Πρόκειται για τις οπτικές ίνες, υπερσύγχρονα καλώδια που υπόσχονται να κάνουν αυτό που οι προκάτοχοί τους, τα χάλκινα καλώδια, δεν έχουν καταφέρει.

Αυτό το καλώδιο μπορεί να βοηθήσει στα πάντα. Μπορεί να μεταφέρει ρεύμα για μια λάμπα πυρακτώσεως, να μεταφέρει την εικόνα μικροκάμερας σε μια δυσκολότατη εγχείρηση ή και τα δύο μαζί. Οι δυνατότητες που μας προσφέρονται είναι άπειρες και ανοίγονται ορίζοντες για ακόμα πιο τρελά σχέδια.

Μοιάζουν με τζίβες στο πάχος και όταν περνάει ρεύμα από μέσα τους μοιάζουν…μάλλον με φωτεινές τζίβες! optikes-inesΑυτό που θα σας εκπλήξει είναι ότι από μέσα είναι κούφιες και αυτό είναι που τις κάνει ξεχωριστές και ικανές να μεταφέρουν πολλά σήματα ταυτόχρονα.

Είναι 30 φορές ελαφρύτερες από τις συμβατές ίνες του χάλκινου καλωδίου. Μεταφέρουν απείρως περισσότερα δεδομένα και έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις σε ενέργεια. Ακόμα, είναι αδύνατη η τοποθέτηση κοριών και δεν υπάρχουν απώλειες δεδομένων. Τέλος, η κωδικοποίηση αποκωδικοποίηση είναι γρηγορότερη, αφου οι πληροφορίες ταξιδεύουν σε ψηφιακή μορφή.

Πάρ’αυτά, είναι ακόμα ακριβές, εύθραυστες και η εγκατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Πάντως, όλα αυτά δεν μας αποτρέπουν από το να εξελίσουμε τα…καλώδιά μας (μαζί με όλα τα άλλα πράγματα που εξελίσονται) και να καταφέρνουμε το ακατόρθωτο.

Σοφιανός Βαρούτης

Σχολιάστε

Top