Νερό: 9περίεργα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε

Νερό: 9περίεργα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε

1. Μόνο το 1% του νερού της Γης είναι πόσιμο

Γνωρίζαμε ότι το 70% της Γης καλύπτεται από το νερό, είτε αυτό είναι σε υγρή μορφή, δηλαδή Ωκεανοί, λίμνες και ποτάμια, είτε σε στερεή μορφή, δηλαδή πάγοι. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πως μόλις το 1% αυτού του νερού είναι πόσιμο και αυτό το ποσοστό πρέπει να μοιραστεί και να καλύψει τις ανάγκες 6,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Εξαιτίας, λοιπόν αυτής της δυσαναλογίας οι πολίτες των υπανάπτυκτων χωρών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό.

2. Το νερό δεν είναι αγωγός του ηλεκτρισμούnero-1

 Το νερό δεν είναι από μόνο του αγωγός του ηλεκτρισμού σύμφωνα με έρευνες κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς στην πραγματικότητα οι μικροοργανισμοί που εντοπίζονται σε αυτό το καθιστούν καλό αγωγό. Επειδή, λοιπόν είναι σχεδόν αδύνατο το νερό να καθαριστεί ή να “αποστειρωθεί” 100% από αυτούς τους οργανισμούς θα χαρακτηρίζεται πάντα ως καλός αγωγός ηλεκτρισμού.

3. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει “δηλητηρίαση”

 Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να πίνουμε πολύ νερό, ώστε να ενυδατώνεται ο οργανισμός μας και να λειτουργεί καλύτερα αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να μας “δηλητηριάσει”. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η “δηλητηρίαση” από το νερό είναι γεγονός, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία δυνητικά θανατηφόρα διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου που προκύπτει όταν η φυσιολογική ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα ωθείται εκτός των ασφαλών ορίων.

4. Η ημερομηνία λήξης στα μπουκάλια με νερό δεν αφορούν το νερό αλλά το μπουκάλι

 Είναι λογικό το νερό να μην έχει ημερομηνία λήξης, ωστόσο το γεγονός ότι τα εμφιαλωμένα μπουκάλια του εμπορίου αναγράφουν ημερομηνία λήξης μπορεί να neroπροκαλέσει μια σύγχυση. Έτσι, λοιπόν, εξηγούμε ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο μπουκάλι, είτε αυτό είναι πλαστικό, είτε είναι γυάλινο αφορά καθαρά τη συσκευασία και όχι το περιεχόμενο.

Παρόλα αυτά είναι χρήσιμο το γεγονός ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης ακόμη και για τις συσκευασίες, αφού η αλλοίωσή τους μπορεί να καταστήσει το περιεχόμενο, δηλαδή το νερό ακατάλληλο και βλαβερό.

5.Το παγκόσμιο ρεκόρ για να κρατήσει κάποιος την αναπνοή του κάτω από το νερό είναι 22 λεπτά

 Tο παγκόσμιο ρεκόρ είναι τα 22 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ κατέχει ένας δύτης από τη Γερμανία, που στους τελευταίους αγώνες κατάφερε να νικήσει τον βραζιλιάνο πρώην κάτοχο για 1, μόλις, δευτερόλεπτο. Πάντως είναι καλύτερα να μην το επιχειρήσετε στο σπίτι!

6. Τo ζεστό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο

Και όμως όσο παράδοξο και αν ακούγεται το ζεστό νερό παγώνει όντως υπό περιστάσεις πιο γρήγορα μέσα σε ένα καταψύκτη από ότι το ψυχρότερο νερό.

Αν τοποθετήσουμε δηλαδή σε ένα ψυγείο δύο δοχεία με ίση ποσότητα νερού το ένα εκ των οποίων έχει θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου και το άλλο 100 βαθμών Κελσίου θα διαπιστώσουμε ότι αυτό που θα παγώσει πρώτο είναι το νερό των 100 βαθμών Κελσίου.

Το φαινόμενο είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια και έχει απασχολήσει πολύ γνωστά ονόματα της επιστήμης και διανόησης από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Φράνσις Μπέικον και τον Καρτέσιο. Ωστόσο, κανένας όμως δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να βρει την εξήγηση.

Τις τελευταίες δεκαετίες είναι γνωστό ως «Φαινόμενο Mpemba» προς τιμή του Erasto Mpempa, ενός φοιτητή από τη Τανζανία που το περιέγραψε το 1963.

  7. Υπάρχει δεξαμενή νερού στο διάστημαnero-4

Στις 22 Ιουλίου 2011, δύο ομάδες αστρονόμων ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη και πλέον απομακρυσμένη δεξαμενή νερού που έχει ανιχνευθεί ποτέ στο σύμπαν! Η αναφορά των επιστημόνων περιέγραψε την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου νέφους από υδρατμούς που περιέχει 140 τρισεκατομμύρια φορές την ποσότητα νερού που περιέχουν όλοι οι ωκεανοί της Γης, γύρω από ένα κβάζαρ που βρίσκεται 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

8. Πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως βρίσκεται σε μια λίμνη

Η λίμνη Βαϊκάλη, γνωστή και ως το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας», είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, καθώς επίσης και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας.

 Από το 1996 η UNESCO έχει συμπεριλάβει τη λίμνη Βαϊκάλη στον Κατάλογο με τα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φυσική κληρονομιά).

9. Οι νιφάδες χιονιού είναι μοναδικές

Οι νιφάδες κρύβουν έναν ολόκληρο γεωμετρικό κόσμο και κάθε μία από αυτές είναι μοναδική. Δεν υπάρχουν δύο ακριβώς ίδιες νιφάδες ούτε έχουν ποτέ υπάρξει στα δισεκατομμύρια χρόνων ζωής της Γης! Κάθε νιφάδα κάνει το δικό της ταξίδι ανάλογα με τις θερμοκρασίες και την υγρασία, που συναντάει στη διαδρομή της προς τη Γη.

Έτσι, τα σχέδιά τους εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την υγρασία, που συναντούν στην ατομική πορεία της καθεμίας τους προς τη Γη.

 

Μαρία Ντουσάκη

Σχολιάστε

Top