ΟΣΚΑΡ-ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

open-uri20160811-32147-cuy7lu_5b79a8f7

   ΟΣΚΑΡ

 Τα Όσκαρ ή τα Βραβεία  Αμερικανικής Ακαδημίας  Κινηματογράφου που είναι η επίσημη ονομασία τους είναι κινηματογραφικά βραβεία με παγκόσμια προβολή. Απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, η οποία το 2009 αριθμεί περίπου 6.000 μέλη με δικαίωμα ψήφου. Ακόμη, το Όσκαρ έχει ύψος 34 εκατοστά, ζυγίζει περίπου 4 κιλά και το σχεδίασε ο Τζορτζ ΣτάνλεΪ. Η πρώτη απονομή τους έγινε 16 Μαΐου 1929 στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» στο Χόλυγουντ. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λούις Μπ. Μάγερ και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες. Η τελετή της απονομής των Βραβείων Όσκαρ τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα στο Θέατρο Ντόλμπι όπως έχει μετονομαστεί το Θέατρο Κόντακ στο Χόλυγουντ.

  ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΣΚΑΡ  

11 ΟΣΚΑΡ

1. Μπεν Χουρ,1959 (12 υποψηφιότητες)                                                                                                                                          2.Τιτανικός,1997 (14 υποψηφιότητες)                                                                                                                                          3.Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά, 2003 (11 υποψηφιότητες)

10 ΟΣΚΑΡ

1.West Side Story, 1961 (11 υποψηφιότητες)

9 ΟΣΚΑΡ                                               

1.Ζιζί, 1958 (9 υποψηφιότητες)                                                                                                                            2.Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας,1987 (9 υποψηφιότητες)                                                                                                                                                  3.Ο Άγγλος Ασθενής, 1996 (12 υποψηφιότητες)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

14 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

1.Όλα για την Εύα, 1950 (6 βραβεία)                                                                                                                    2.Τιτανικός, 1997 (11 βραβεία)

13 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

1.Όσα Παίρνει ο Άνεμος,1939 (8 βραβεία συν ένα Ειδικό και ένα Τεχνικό)                                                                                                    2.Όσο υπάρχουν οι άνθρωποι, 1953 (8 βραβεία)

3.Μαίρη Πόππινς,1964 (5 βραβεία)                                                                                                                                 4.Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ,1966 (5 βραβεία)                                                                                                                             5.Forest Gump,           1994 (6 βραβεία)                                                                                                       6.Ερωτευμένος Σαίξπηρ, 1998 (7 βραβεία)                                                                                                                 7.Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού,2001 (4 βραβεία)                                   8.Σικάγο, 2002 (6 βραβεία)                                                                                                                                                                    9.Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον, 2008 (3 βραβεία)

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

1.Μέριν Στριπ  (17 υποψηφιότητες- 3 νίκες)                                                                                                                                     2.Τζακ Νίκολσον  (12 υποψηφιότητες- 3 νίκες)                                                                                                  3.Κάθριν Χέπμπορν (12 υποψηφιότητες- 4 νίκες)                                                                                                                                                                       4.Λόρενς Ολίβιε (10 υποψηφιότητες- 1 νίκη)

                                                                            ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Οι Χρυσές Σφαίρες είναι κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία που διοργαρνώνεται από το 1944 ετησίως στην Αμερική. Ακόμη, οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία και αποτελούν μεγάλη διάκριση για τους ηθοποιούς και για τις ταινίες που κερδίζουν. Οι μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής χρησιμοποιούν τις υποψηφιότητες και τις διακρίσεις των ταινιών τους για τις Χρυσές Σφαίρες στην εμπορική προώθηση των ταινιών.

                    Οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές στις 75 τελετές αυτού του ιστορικού θεσμού:

1η τελετή: Πραγματοποιήθηκε το 1943 (η Αμερική ήταν ακόμα σε πόλεμο), στα στούντιο της 20th Century Fox studios. Ψήφιζαν 21 δημοσιογράφοι, αυτοί αποτελούσαν την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Τα βραβεία δεν είχαν όνομα ακόμα.

«Golden Globes»: πήραν το όνομά τους το 1946, από την ιδέα που είχε η τότε πρόεδρος (Μαρίνα Σιστέρνας) για το τι θα απεικονίζει το βραβείο: εφόσον ήταν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, σκέφτηκε μία χρυσή υδρόγειο.

Η Ρατ Πακ μεταμόρφωσε τις τελετές σε πάρτι! Ήταν μία πολύ βαρετή τελετή. Μέχρι το 1958 που ο μεθυσμένος Φρανκ Σινάτρα και οι υπόλοιποι Rat Packers (Ντιν Μάρτιν, Σάμι Ντέιβις Τζ. κλπ) ανέβηκαν στη σκηνή κι άρχισαν να δίνουν εκείνοι τα βραβεία, σατιρίζοντας τα πάντα και τραγουδώντας. Αυτό, όχι απλά δεν εξόργισε τους διοργανωτές δημοσιογράφους, αλλά έγινε αφορμή ώστε να τους προσκαλέσουν επισήμως την επόμενη χρονιά και να οργανώσουν τις τελετές ως ένα μεγάλο χολιγουντιανό πάρτι.

Για 15 χρόνια δεν είχαν παρουσιαστή: μέχρι το 2010 που ανέλαβε ο Ρίκι Τζερβέιζ, δίνοντας το δικό του αιρετικό στίγμα και καταφέρνοντας να προσβάλει όλο το Χόλυγουντ μέσα στα πρώτα 5 λεπτά του διαβόητου πια μονολόγου του.

To 2008 ακυρώθηκαν! Για μήνες βρισκόντουσαν σε απεργία οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ. Όλοι οι σκηνοθέτες και οι σταρ στάθηκαν στο πλάι τους. Κανείς δεν ήθελε να σπάσει την απεργία.

Ποιες ταινίες έχουν κερδίσει όλα τα βραβεία σε κάθε υποψηφιότητα που ήταν υποψήφιες: Η Φωλιά του Κούκου του Μίλος Φόρμαν (1976: 6 υποψηφιότητες, 6 βραβεία). Το Δοκτωρ Ζιβάγκο (1965) του Ντέιβιντ Λιν και το Ένα Αστέρι Γεννιέται (1954) του Τζορτζ Κούκορ 5 υποψηφιότητες / 5 βραβεία Η Φωλιά του Κούκου είναι η μοναδική ταινία στην ιστορία που κέρδισε και τα 5 βραβεία στις «μεγάλες κατηγορίες» (Ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α’ Ανδρικού, Α’ Γυναικείου)

Μεγαλύτερα σνομπαρίσματα της Ιστορίας; «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Μάικ Νίκολς (1967) και ο 3ος Νονός του Φράνσις Φορντ Κόπολα (1991). Ήταν υποψήφια σε 7 κατηγορίες. Δεν κέρδισαν κανένα βραβείο.

Το ρεκόρ περισσότερων υποψηφιοτήτων: Η μεγάλη κυρία του σινεμά, η Μέριλ Στριπ φέτος έσπασε το προσωπικό της ρεκόρ κερδίζοντας την 31η υποψηφιότητά της. Έχει κερδίσει 8 βραβεία, ενώ πέρσι της δόθηκε και η τιμητική Χρυσή Σφαίρα (το βραβείο «Σεσίλ Μπ. Ντε Μιλ»)

O νεότερος ποτέ νικητής: ο 9χρονος τότε Ρίκι Σρέιντερ που έπαιζε το γιο του Γιον Βόιτ στο «Champ» (1980), το μελόδραμα του Φράνκο Τζεφιρέλι.

Η πιο ηλικιωμένη νικήτρια: η 80χρονη Τζέσικα Τάντι για το «Driving Miss Daisy» (του Mπρους Μπέρεσφορντ) το 1990.

ΟΣΚΑΡ 2018

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: «Η Μορφή του Νερού»

ΟΣΚΑΡ Α΄ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ  ΡΟΛΟΥ: Η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, η οποία πρωταγωνίστησε στην δραματική ταινία «Τρεις Πινακίδες  έξω από το Έρμπινγκ στο Μιζούρι»

ΟΣΚΑΡ Α΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ  ΡΟΛΟΥ: Ο Γκάρι Όλντμαν και η ερμηνεία του Γουίνστον Τσόρτσιλ για την ταινία «Η πιο σκοτεινή Ώρα»

ΌΣΚΑΡ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Ο Γκιγέρμο Ντελ Τόρο για την ταινία «Η Μορφή του Νερού»

ΟΣΚΑΡ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Ο  Τζέιμς Άιβαρι για το λυρικό και ερωτικό δράμα του Λούκα Γκουαντανίνο  «Να Με Φωνάζεις  Με το Όνομά σου»

ΟΣΚΑΡ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: Η ταινία «Μια Φανταστική Γυναικά»

ΟΣΚΑΡ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ: Τα τραγούδι των Κρίστεν Άντερσον-Λόπεζ και Ρόμπερτ Λόπεζ

ΟΣΚΑΡ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΕ: Η ταινία «Blade Runner 2049»

ΟΣΚΑΡ ΜΟΝΤΑΖ: Η  ταινία «Δουνκέρκη»

ΟΣΚΑΡ  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: Η ταινία «Heaven is a Traffic Jam on the 405»

ΟΣΚΑΡ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Η ταινία «Η Μορφή του Νερού»

ΟΣΚΑΡ ANIMATION ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: Η ταινία «Dear Basketball»

ΟΣΚΑΡ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Η ταινία «Αόρατη Κλωστή».

ΔΙΩΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Σχολιάστε

Top