Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Κανελλοπούλου

ΚΟΥΚΛΑ Η Γ’ τάξη του σχολείου μας και συγκεκριμένα το τμήμα Γ3 πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο Κανελλοπούλου για να παρακολουθήσει την έκθεση ‘’ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ’’, ένα συναρπαστικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό ταξίδι στην ιστορία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Αρχικά, αφού καθίσαμε κυκλικά σε μαξιλαράκια, πληροφορηθήκαμε για την προέλευση του αρχαίου θεάτρου. Το αρχαίο θέατρο λοιπόν προήλθε από τις θρησκευτικές τελετές προς τιμήν του θεού Διόνυσου, θεού του κρασιού, του χορού και της διασκέδασης. ακόλουθοι του Θεού ήταν άντρες που ήταν μεταμφιεσμένοι σε τράγους. Από εκεί προήλθε και η λέξη: τραγωδία.

Στην συνέχεια διαβάσαμε αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες και προσπαθήσαμε να συμπληρώσουμε τις κενές φράσεις με τις σωστές λέξεις. Μετά πληροφορηθήκαμε για τα ρούχα και τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν στις παραστάσεις. Μάλιστα, με την βοήθεια ειδικού εξοπλισμού μπορέσαμε να ακούσουμε και τον ήχο από κάθε μουσικό όργανο.ΟΛΟΙ 1

Τέλος κάναμε ένα βιωματικό παιχνίδι. Τέσσερεις από εμάς υποδύονταν τους αρχαίους ηθοποιούς(υποκριτές), συγκεκριμένα τον Θεόδωρο, τον Ιάσων, τον Θετταίο και τον Θέτταλο, ένας τον Ευριπίδη και ένας τον βοηθό του. Οι τέσσερεις πρώτοι αφού διάβαζαν ένα κείμενο που έγραφε μερικά ΚΥΘΑΡΑστοιχεία για την ζωή και την καριέρα των υποκριτών που υποδύονταν, προσπαθούσαν να πείσουν τον Ευριπίδη, τον βοηθό του και το κοινό ότι ήταν κατάλληλοι να παίξουν τον Προμηθέα στην παράσταση που θα ανέβαζε ο Ευριπίδης στα Μεγάλα Διονύσια. Φεύγοντας μας έδωσαν αναμνηστικά δωράκια και μια αφίσα για την τάξη μας. Στον δρόμο προς τον σταθμό κάναμε και μια μικρή στάση για σουβλάκι και παγωτό!

Ευχαριστούμε τις καθηγήτριες που οργάνωσαν και μας συνόδεψαν στην εκδρομή μας, κ. Σαρρηγεωργίου και κ. Καπέρδα.

Σχολιάστε

Top