Η μεγάλη αλλαγή στις τηλεοράσεις

Μονόδρομο αποτελεί για τη χώρα μας η υιοθέτηση της τεχνολογίας DVB-Τ2 για την τηλεόραση, σημειώνει με έμφαση η Digea και καλεί την Πολιτεία, τους Ψηφιακούς Παρόχους και τους καταναλωτές να πράξουν ανάλογα. Διαφορετικά, θα αναγκαστούμε να πετάξουμε καινούργιες τηλεοράσεις που δεν θα μπορούν να αποκωδικοποιήσουν το τηλεοπτικό σήμα, προειδοποιεί ο πάροχος δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ο οποίος προηγουμένως δήλωσε τεχνολογικά έτοιμος να υποστηρίξει την αποκλειστική εκπομπή καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια. Αναγκαία για την καλύτερη αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος και την κατοχύρωση των συμφερόντων της χώρας στο φάσμα είναι η έγκαιρη υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη μετάβασης στην τεχνολογία εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, DVB-T2.

Αποκωδικοποίηση-DVB-T2-1aacc

Τι Είναι η Αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο Τηλεοπτικό Σήμα;

 

Η αποκωδικοποίηση DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T), στην οποία ήδη έχουν μεταβεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στο σχέδιο κατάρτισης του οδικού χάρτη της νέας τεχνολογίας. Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί περίοδος δύο ετών για την ομαλή μετάβαση, δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επερχόμενο DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα.

 

Το όνομα του DVB-T2 είναι μια συντομογραφία του «Digital Video Broadcasting – Second Generation Terrestrial». Κοινώς, είναι η επίγεια ψηφιακή μετάδοση βίντεο δεύτερης γενιάς, και η εξέλιξη του τηλεοπτικού προτύπου DVB-T, που εκδίδεται από την κοινοπραξία DVB. Tο DVB-T2 πρόκειται να βελτιώσει θεαματικά το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Με τη νέα τεχνολογία ο συμπιεσμένος ψηφιακός ήχος, τα βίντεο, και άλλα δεδομένα, θα μεταδίδονται με υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το DVB-T. Με άλλα λόγια, το νέο πρότυπο θα είναι πολύ πιο αποδοτικό και αξιόπιστο με τη μεταφορά σημάτων HDTV στο επίγειο τηλεοπτικό κανάλι. Θεωρείται, μάλιστα, ως η τεχνολογία που στο εγγύς μέλλον θα επιτρέψει την απρόσκοπτη μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου υψηλότατης ευκρίνειας 4Κ-8Κ. Η τεχνολογία DVB-T2 με κωδικοποίηση High Efficiency Video Coding (HEVC) έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2014 σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Επιπλέον, το πρότυπο βρίσκεται ήδη σε παράλληλη λειτουργία με το υφιστάμενο DVB-T σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Αλβανία, η Αρμενία, το Αφγανιστάν, και πολλές ακόμη.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε η Digea, το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, έχει εξοπλισμό ο οποίος υποστηρίζει την λήψη περιεχομένου σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD) και η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ότι η ποιότητα εικόνας σε HD είναι πολύ ή αρκετά καλύτερη έναντι της SD (Τυπικής Ευκρίνειας). Από το 2010 στην χώρα μας, πωλούνται μόνο HD τηλεοπτικοί δέκτες. Έως το Μάρτιο του 2017 πωλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια τεμάχια εκ των οποίων 901 χιλιάδες είναι τεχνολογίας DVB-T2. Το τελευταίο εξάμηνο, ο εξοπλισμός που αγοράστηκε από τους τηλεθεατές, σε ποσοστό 37% υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-T2.

Βάση της εξέλιξης των πωλήσεων και των λόγων αλλαγής του τηλεοπτικού δέκτη, προβλέπεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 όλα τα νοικοκυριά της χώρας θα έχουν πρόσβαση σε τεχνολογία HD. Η τιμή πώλησης τόσο των τηλεοπτικών δεκτών όσο και των αποκωδικοποιητών νέας τεχνολογίας μειώνεται. Η τιμή πώλησης αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T2 είναι ήδη στα 24€. Η έγκαιρη ενημέρωση των δραστηριοποιούμενων στο χώρο της εισαγωγής και εμπορίας τηλεοπτικών δεκτών και αποκωδικοποιητών σχετικά με την τεχνολογία που θα υιοθετήσει η χώρα θα συντελέσει στην αποφυγή μαζικής διάθεσης εξοπλισμού παλαιάς τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.

 

Τα οφέλη του DVB-T2

Μέχρι σήμερα με τη χρήση της τρέχουσας τεχνολογίας DVB-T, θεωρητικά μπορούν να φιλοξενηθούν εννιά ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη εκπομπή σε τυπική (SD) και υψηλή ευκρίνεια (HD), ή δώδεκα ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας σε HD. Με την τεχνολογία DVB-T2 ο αριθμός αυτός δπλασιάζεται, και ο κάθε πολυπλέκτης (τηλεοπτικός δίαυλος), έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλαπλάσια προγράμματα SD, αλλά και HD υψηλής ευκρίνειας, ή έναν συνδυασμό αυτών. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το μεγαλύτερο όφελος από την επερχόμενη αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα δεν είναι μόνο η αύξηση των προγραμμάτων ανά πολυπλέκτη, αλλά η επικράτηση της μετάδοσης περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πότε θα γίνει η μετάβαση στη χώρα μας;

Στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και με το διαδίκτυο, τα πράγματα έχουν καθυστερήσει λίγο – έως και πολύ. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του διεθνούς οργανισμού διαχείρισης φάσματος (ITU), αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας πρέπει σταδιακά να υιοθετήσει την αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο τηλεοπτικό σήμα. Παρ” όλα αυτά, η μετάβαση στη νέα τεχνολογία δεν πρόκειται να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Προϋποθέτει περίοδο δύο ετών, όπου θα περιλαμβάνεται και η κατάλληλη ενημέρωση των τηλεθεατών.

 

(Από το μαθητή Ιάκωβο Τσιλιγιάννη)

Σχολιάστε

Top