ΤΑ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Τα τελευταία χρόνια η ζωή μας είναι επηρεασμένη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού χρησιμοποιεί τα social media για να επικοινωνεί και να μοιράζεται απόψεις, γνώμες, και πληροφορίες με άλλα άτομα.κατάλογος2

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως οτιδήποτε στη ζωή, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

ΤΑ  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Πληροφορούν, προβληματίζουν, ψυχαγωγούν και διασκεδάζουν.  Δίνουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ μακρινών περιοχών κάνοντας την επικοινωνία ταχύτερη και ευκολότερη.

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Προβάλλουν γεγονότα και πρόσωπα, τα οποία δεν είναι πάντα κατάλληλα και ιδαίτερα παραβατική συμπεριφορά.
  • Μειώνουν το χρόνο της επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν την ηλεκτρονική μορφή διαλόγου.

Πολλοί υποστηρίζουν πως τα social media βοηθούν στην κοινωνικοποίηση μας, αφού βρίσκουμε φίλους με τους οποίους μιλάμε, μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας και τις στιγμές μας. Η πραγματική ερώτηση όμως είναι κατά πόσο αυτή η επικοινωνία είναι αληθινή και πόσο οι αυτοί οι φίλοι μας είναι πραγματικοί μας φίλοι. Πολλές φορές τυχαίνει να συναντάμε άτομα που είναι φίλοι μας στα social media, παρόλα αυτά μπορεί να μην τον χαιρετήσουμε καν. Όμως αυτός ο άνθρωπος, ξέρει που είχαμε πάει το Σαββατοκύριακο με τους φίλους μας, ποια είναι η αγαπημένη μας ταινία και όλα αυτά επειδή είναι φίλος μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια, πάνω κάτω, αυτό ισχύει και στην κοινωνική μας ζωή, προσπαθούμε να είμαστε αποδεκτοί από τους ανθρώπους γύρω μας, άρα που είναι το πρόβλημα; Το λάθος το κάνουμε όταν δίνουμε σημασία στη ζωή μας μέσα στα social media και χάνουμε την πραγματική μας ζωή. Για παράδειγμα, πολλές φορές όταν πάμε στην παραλία μας ενδιαφέρει να βγάλουμε φωτογραφίες, να τις ανεβάσουμε την επόμενη μέρα και όχι να χαρούμε την ημέρα που πηγαίνουμε στην θάλασσα. Τα social media από μόνα τους δεν είναι κάτι κακό, τρόπος που τα χρησιμοποιούμε όμως χρειάζεται να αλλάξει.

Φιλίππα Κουτελιέρη – Μαρία Κατσούλα – Μαρίνα Λύρα

Σχολιάστε

Top